Председница Владе Ана Брнабић прелази у вилу у којој је живела Јованка Броз

У вили у Улици Александра Карађорђевића на Дедињу три деценије је живела Јованка Броз, удовица Јосипа Броза

Вила у којој је живела Јованка Броз (Фото: eKapija)

Премијерка Ана Брнабић може да почне да користи вилу у Београду у којој је живела удовица Јосипа Броза Тита, Јованка Броз, речено је Танјугу у Влади Србије.

То право регулисано је уредбом Владе по којој је вила у Улици кнеза Александра Карађорђевића уврштена међу објекте за репрезентативне потребе, а заменик генералног секретара владе Тамара Стојчевић каже да право на резиденцију по закону имају само председници Републике и Владе Србије.

Стојчевић очекује да ће председница Владе што пре прећи у вилу у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, јер то, како је додала између осталог, олакшава бригу о њеној безбедности.

Подсећа да ће управо због тих мера безбедности комшијама из краја у коме сада живи бити једноставније када она са породицом пређе на нову локацију.

Према речима Стојчевић, у јавности често долази до забуне да много више људи има право на резиденцију јер се то право поистовећује са чињеницом да одређени људи бораве у неким објектима, али ту је реч о статусу заштићених личности.

„То је нешто сасвим друго, и у тој групи могу бити министри одбране, полиције. То су штићене личности високог ризика и места где они бораве нису резиденције”, рекла је Стојчевић.

У тој вили која је била под заштитом државе, до смрти је живела Јованка Броз удовица доживотног председника СФРЈ.

У здању у које није улагано, које је и прокишњавало, провела је три деценије – након исељења из заједничког дома у Ужичкој улици.

Вила Бор реновирана је недавно у потпуности, после скоро шест деценија и спремна је за живот нових станара, а одлука да је ова вила уврштена у објекте за репрезентативне потребе објављена је у Службеном гласнику.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар