Предраг Кон: Нисам за увођење ванредног стања, треба носити маске и на отвореном

Епидемиолог Предраг Кон коментарисао одлуку да се противепидемијске мере не пооштравају, иако се ситуација погоршава

Доктор Предраг Кон (Фото: Зоран Мрђа/Фонет)

У Београду је дошло до експоненцијалног раста броја заражених и почело је убрзано пуњење болница, рекао је епидемиолог Предраг Кон. Он је коментарисао одлуку да се противепидемијске мере не пооштравају, иако се ситуација погоршава.

“Не могу ја изван читавог система, ја могу нека своја размишљања да пренесем, да ли је то корисно или не, ја нисам баш сасвим сигуран. Велики отпор је према била каквим мерама и рестрикцијама, ограничењима кретања, ја то чак могу да разумем, али не могу да разумем отпор према баријери вирусу, то једноставно не разумем”, рекао је он за Танјуг.

“Да ли неко мисли да је решење тако да се сви изложимо вирусу, мислим да дубоко греши. То носи огроман ризик од трагичних исхода и није неопходно”, казао је Кон у среду.

Предраг Кон: Славски колач не мора да се носи у цркву, а и певање није неопходно

Кон је у четвртак изјавио да не сматра да треба уводити ванредно стање због повећања броја заражених корона вирусом, већ да је “прво и основно” поштовати прописане мере, нарочито за ношење маски, као и да се он залаже да се маске носе и на отвореном, посебно у пешачким зонама.

Кон је за телевизију Прва изјавио да је епидемија у Београду “узела такав замах да се не може лако зауставити”, али да није долазило до ширења заразе тамо где се поштовало спровођење мера. Он је рекао да нисмо успели да у потпуности потиснемо епидемију, од њене појаве у марту, и да смо “имали тињање”, које се због непоштовања мера разбуктало.

“Из дана у дан све је већи број заражених, нарочито у Београду, то мора да брине”, рекао је Кон.

Он је додао да се у болницама у сваког дана прима све више ковид пацијената и да за сада није дошло до “заравњења криве”, односно да број нових пацијената буде на истом нивоу као претходног дана.

Предраг Кон: Треба размишљати о забрани кретања, да се иде само до продавнице

Кон, који је и члан Републичког штаба за сузбијање епидемије корона вируса, је рекао да није примећено да се зараза корона вируса ширила у позориштима и биоскопима, али да су потенцијална жаришта заразе било какви естрадни догађаји и скупови на којима се мере не поштују.

“Тамо где се понашамо како треба нема заражавања, тамо где се не поштују мере има заражавања. Онај ко са 200 људи прави неке догађаје, и то ради сваког викенда до ситних сати, он крши закон и то што би рекли, на сав глас”, рекао је Кон.

Додао је да организатори таквих догађаја морају да знају да ако се неко зарази и лоше заврши “да је то кривично дело, и то не мало”.

Према његовим речима, до сада нису могли да се санкционишу они који мере против епидемије не поштују јер “правни оквир није омогућавао да се та контрола прати са санкцијама”.

“То није медицинска тема. До сад је урађено све што је могуће у правном оквиру који сада постоји”, казао је Кон и додао да је “прво и основно да се спроводе досадашње мере”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 29. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading