Бугарска инсистира да се македонски зове Званични језик Републике Северне Македоније*

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“

Фото: РТС

Бугарска је изнела предлог за решавање спора са Скопљем око имена македонског језика. „Званични језик Републике Северне Македоније“, став је Бугарске. У неким случајевима, могла би да буде употребљена и фуснота уз објашњење „према уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарска агенција БГНЕС објавила је предлог Бугарске за решење новог проблема који се пред власти у Скопљу појавио уколико желе да почну преговоре о придруживању ЕУ.

Бугарска инсистира да се македонски језик, надаље, зове Званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: „Према уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарски министар Скопљу: Азбуку вам направила три недошколована учитеља из Бугарске

Осим проблема језика, Бугарска пред почетак преговора Скопља и Брисела тражи и да се реши питање македонског националног идентитета, као и националног идентитета историјских личности, попут Гоце Делчева.

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 10. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading