Ивица Дачић нови председник Скупштине Србије, изабрано и шест потпредседника

Дачић рекао да му је председавање Скупштином велика част, и највећа функција коју је досад обављао

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

Ивица Дачић, досадашњи министар спољних послова и председник СПС, изабран је данас на место председника Скупштине већином од 225 од 226 присутних посланика, док је против био један посланик.

Изабрано је и шест потпредседника Скупштине – Владимир Орлић из СНС, Стефан Кркобабић из ПУПС-а, Радован Тврдишић из СПАС-а, Марија Јевђић из Јединствене Србије, Муамер Зукорлић из Странкe правде и помирења и Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара.

Претходно су посланици званично констатовали оставку Ивице Дачића на функцију првог потпредседника Владе и министра спољних послова. Према речима председавајуће конститутивном седницом Смиље Тишме тиме је престао Дачићев радни однос у Влади.

До избора нове владе, досадашња премијерка и мандатарка за састав будуће владе Ана Брнабић обављаће дужност шефа дипломатије.

Дачић се захвалио на подршци приликом избора „на високу дужност председника Народне скупштине“, а онима који нису гласали поручио да је ово скупштина свих грађана и посланика и затражио од посланика толеранцију за различита мишљења уз уважавање политичких разлика са жељом да се ради у интересу грађана.

Он се захвалио Александру Вучићу који, како је рекао, с обзиром на изборне резултате, није морао да направи такав предлог да буде председник Скупштине. Дачић је рекао:

„За сваког државотворног политичара највећа је част бити на челу носиоца уставотворне и законодавне власти државе. Ми нашу власт црпемо из народне воље и поверења и задатак у наредном периоду биће да допринесемо политичкој стабилности земље“

Само уједињена Србија, како је навео, може да одговори изазовима.

Дачић је као свој задатак навео да Скупштини штити углед, интегритет и достојанство и да на најбољи могући начин остварују законодавну и уставотворну власт у земљи.

Дачић је рекао да му је председавање Скупштином велика част, и највећа функција коју је досад обављао.

Дачић је био посланик од 1992. године, прво у Скупштини СР Југославије, па у Скупштини Србије, а данас је на место председника Скупштине дошао с места министра за спољне послове.

Посланици Скупштине Србије данас су Дачићевог дугогодишњег сарадника Вељка Одаловића изабрали за генералног секретара парламента. Он је на тој функцији већ био од 2008. до 2012. године.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 22. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading