Ана Брнабић: Промену Устава може да препоручи парламент, одлука на грађанима

Питање промене Преамбуле Устава је одлука грађана Србије, закључила мандатарка

Ана Брнабић (Фото: Бета)

Промену Устава Србије може да препоручи парламент, а одлука је на грађанима, изјавила је вечерас мандатарка за састав нове Владе Србије, актуелна премијерка Ана Брнабић.

Брнабићева је то рекла у емисији Упитник на РТС-у, упитана да ли ће бити мењан Устав Србије у мандату нове владе, посебно у делу Преамбуле.

„Морам да кажем да изузетно поштујем поделу власти, јер је то основ једног јаког демократског друштва и у том смислу измена Устава није на мени, већ на грађанима, не чак ни на Скупштини Србије”, рекла је Брнабићева.

Скупштина Србије, додала је, то може да препоручи.

Подсетила је да је ова влада препоручила парламенту измену Устава у делу који се односи на правосуђе.

Истакла је и да је први пут влада на чијем челу спровела јавни дијалог о измени Устава, што су, како је рекла, нови стандарди с обзиром да јавни дијалог никада до сада није постојао.

„Никада више ко год био на власти неће моћи да мења Устав без јавне дебате. То је променила ова влада и СНС, која је чинила окосницу владе, и то ће остати уписано у историји Србије ма колико нам неко спочитавао владавину права”, рекла је Брнабићева, преноси Танјуг.

„Питање промене Преамбуле Устава је одлука грађана Србије”, закључила је мандатарка.

Значајан број нових лица за састав нове Владе Србије

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће у новој влади бити значајан број нових лица, да ће је готово 50 одсто чинити жене и да ће бити формирана до 28. октобра.

Александар Вучић: Нова Влада имаће ограничен мандат до априла 2022.

Нови чланови владе биће познати у недељу, након седнице Председништва СНС-а, рекла је Брнабићева у емисији Упитник на РТС-у, преноси Танјуг.

Она је приметила да се много прича о техничким стварима, а да је значајније од тога да се прича о квалитету, енергији и искуству тих људи који ће радити као тим у, иначе, за Србију изазовној 2021. години.

До 20 сати више од 400 новозаражених

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је до 20 сати евидентирано више од 400 новозаражених у Србији.

Она је то рекла у емисији Упитник на РТС-у и подсетила да је раније данас било више од 300 новозаражених.

Повећање броја новозаражених мора озбиљно да се схвати, рекла је Брнабићева и додала да се ситуација прати из сата у сат, преноси Танјуг.

За борбу против мафије потребна саборност свих

За најављену борбу против мафије биће неопходна потпуна саборност и координација свих у влади и с председником, Скупштином и правосуђем с обзиром на то да је реч о изузетно опасном питању, изјавила је вечерас мандатарка за састава нове Владе Србије, актуелна премијерка Ана Брнабић.

„Нама је у овом тренутку потребна потпуна саборност за рат против мафије. Изузетно смо успешно ратовали против тајкуна, данас тајкуни не управљају Србијом и не формирају владу као што су некад радили”, рекла је Брнабићева у емисији Упитник на РТС-у.

Она је подсетила да је борба против мафије једно је од три најважнија приоритета нове владе.

„Прва је борба против корона вируса, друго је питање КиМ, а треће је борба против организованог криминала”, прецизирала је мандатарка.

Истакла је да бројеви никад нису били бољи када је у питању борба против криминала.

„Никада у историји није забележено мање убистава, а забележена је и највећа заплена наркотика у мандату ове владе”, рекла је Брнабићева, преноси Танјуг.

Говорећи о новом Министарству за мањинска права и друштвени дијалог, Брнабићева је рекла да је то веома важно министарство.

Агенду рада тог министарства, додала је, одредиће нови министар, а приоритет ће бити стални дијалог са организацијама цивилног друштва.

„То је у овом тренутку важна ствар, када као влада можемо да дођемо до бојих решења, да дефинишемо ефикасније неке друге проблеме, а то је могуће само ако имамо бољи дијалог”, рекла је Брнабићева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар