СЗО: Европа и Северна Америка требало би да уче о карантину од Азије

Европски регион СЗО, који укључује Русију, забележио је око 8.500 смртних случајева у протеклих недељу дана, а половина земаља је забележила пораст броја случајева

Лого Светске здравствене организације (Фото: EPA/EFE)

Европа и Северна Америка требало би да следе пример азијских држава у доследном истрајавању против анти-ковид мера и стављању у карантин свакога ко дође у контакт са зараженим људима, изјавио је експерт Светске здравствене организације Мајк Рајан.

Европски регион СЗО, који укључује Русију, забележио је око 8.500 смртних случајева у протеклих недељу дана, а половина земаља је забележила пораст броја случајева за 50 одсто, рекао је на конференцији за новинаре Рајан, главни стручњак за ванредне ситуације, преноси Ројтерс.

Током последњих месеци, насупрот томе власти у Аустралији, Кини, Јапану и Јужној Кореји смањиле су ширење откривањем случајева, изоловањем и стављањем контаката у карантин, рекао је Рајан, преноси Танјуг.

Према његовим речима, становништво тих земаља показало је „виши ниво поверења” у своје владе, а које су дуже држале мере.

„Другим речима, претрчали су линију циља и наставили су да трче, јер су знали да трка није готова, та линија је била лажна”, рекао је Рајан, додајући да је превише је земаља поставило замишљену завршну линију и након ње смањило свој ангажман за спречавање ширења вируса.

„Земље у Азији, јужној Азији и западном Пацифику, које су по мом мишљењу биле успешне, заиста су наставиле да прате те кључне активности”, додао је.

И генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус позвао је власти да истрају у борби против вируса који је заразио 40 милиона и убио више од милион људи.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар