Горан Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг био 15,45, данас преко 27 милијарди евра

За претходних девет година Србија задужена за око 12 милијарди евра или око 2.000 евра додатног дуга за сваког пунолетног грађанина, рекао Радосављевић

Горан Радосављевић (Извор: Факти)

Јавни дуг Србије је средином октобра 2020. године премашио 27 милијарди евра, укључујући и негарантовани дуг локалних самоуправа од око 400 милиона евра, рекао је професор Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) у Београду Горан Радосављевић.

„У јавни дуг улазе све оне обавезе по средствима која је повукла држава Србија, а оно што је потписано, а није повучено, постаће јавни дуг тек када се средства активирају“, рекао је Радосављевић за Бету.

Лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је да је Србија повукла 27 милијарди евра, а да дугује или ће дуговати наредних неколико година, 50,4 милијарде евра када средства буду повучена“.

Радосављевић је рекао да се „подразумева да ће неке обавезе у међувремену бити отплаћене, те свакако јавни дуг у будућности неће бити једнак простом збиру садашњег и свих уговорених будућих задуживања“.

„Стога тврдња да ће Србија у наредним годинама дуговати 50 милијарди евра јер је у овом тренутку договорила толики ниво нових задуживања, тешко да може да се потврди“, рекао је Радосављевић.

Додао је да је, судећи да је власт слабо ефикасна у реализацији јавних инвестиција, велико питање динамике повлачења кредита и да може да се деси, као и до сада, да многи рокови буду пролонгирани, а средства неповучена.

Та рачуница, како је рекао, по којој ће Србија ускоро дуговати 50 милијарди евра слична је рачуници по којој је Српска напредна странка (СНС) тврдила да је дуг Града Београда 2013. године био више од једне милијарде евра, иако је званично Министарство финансија потврдило да је дуг био око 450 милиона евра.

„У ових милијарду евра СНС је рачунао и све будуће камате и обавезе које су везане за отплату кредита, а које нису доспеле, што свакако није у складу са званичном методологијом нити је упоредиво са стварним стањем јавног дуга“, рекао је Радосављевић.

Истакао је „да без обзира на веома прљаву и непоштену кампању коју СНС већ девет година води и која је пуна лажи о свему, па чак и о нечему што је лако проверљиво, опозиција треба да се бори за истину“ .

Према његовим речима истина је у овом тренутку да је Србија јула 2012. када је СНС преузео власт имала јавни дуг 15,45 милијарди евра, а да он данас износи преко 27 милијарди.

За претходних девет година Србија је, како је рекао, задужена за око 12 милијарди евра или око 2.000 евра додатног дуга за сваког пунолетног грађанина.

„Мислим да је то већ довољно алармантно, те нема потребе да овој причи додајемо и нека будућа задужења која могу, али не морају да се реализују“, рекао је Радосављевић.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 20. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар