Данас: Путин отказао долазак у Србију

Председник Србије је у јуну након састанка са председником Русије рекао да му је Путин потврдио да у октобру стиже у посету Србији. Вучић истакао да ће то бити „величанствен догађај“

Владимир Путин и Александар Вучић (Архивска фотографија: АП/Бета)

Председник Русије Владимир Путин неће у октобру посетити Београд, како је то најављивао председник Србије Александар Вучић у више наврата у протеклим месецима, сазнаје незванично Данас од представника дипломатских кругова.

Наши извори тврде да Кремљ није открио због чега се Путин предомислио и одустао од планираног доласка, али истичу да „Русима свакако није по вољи недавно приближавање Србије позицијама Сједињених Америчких Држава у спољнополитичком домену, што је нарочито дошло до изражаја приликом недавног потписивања споразума у Белој кући, о нормализацији економских односа Београда и Приштине“.

„Споразум из Беле куће Србије и Косова означава још једну прекретницу у ‘постојаном’ тренду губљења утицаја Русије на Балкану, што нервира Кремљ. Најближи партнер Русије на Балкану, Србија, решава косовски спор без икаквог учешћа Руса у преговорима, и приближава се САД, чији утицај расте науштрб руског. Постављајући увредљиву објаву на Твитеру, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је вероватно веровала да тиме изражава жељу својих ‘политичких господара’ да осуде Србију због нелојалности. Али, председник Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров виде ствари другачије од ње – Путин се брзо извинио због твита Захарове, док је Лавров подржао вашингтонски споразум и перспективу за постизање споразума Србије и Косова. Русија ће, дакле тежити очувању добрих односа са Србијом, иако је приметно јачање утицаја САД у Србији“, истиче наш саговорник из дипломатских кругова.

Подсетимо, председник Србије је у јуну након састанка са председником Русије у Москви рекао да му је Путин потврдио да у октобру стиже у посету Србији. Вучић је истакао да ће то бити „величанствен догађај“, као и да „ћемо отворити Храм Светог Саве“.

„То ће бити дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату“, поручио је српски председник приликом посете Москви у време одржавања војне параде.

Да ли ће 20. октобра, на годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату бити организована војна парада остаје питање, будући да у кабинету председника Србије јуче нису желели да за наш лист говоре ништа на наведену тему.

Приликом званичне посете Београду, у јануару 2019, Путин је у пратњи Вучића и српског патријарха Иринеја обишао радове у Храму Светог Саве.

Тада су двојица председника поставили коцкице у боји државних застава у мозаик који у Храму раде уметници из Русије, а Путин се након посете кратко захвалио окупљеним грађанима испред Храма који су дошли да га поздраве речима: „Хвала за пријатељство.“

У то време одржаване су и опозиционе демонстрације против Вучића, и тада је Вучићева СНС успела да изведе на улице велики број људи у част Путинове посете.

Вучић је у данас објављеном онлајн интервјуу за руску агенцију ТАСС поручио да Србија никада неће придружити НАТО, или било којој другој војној структури, нити ће икада уводити санкције Русији, чак ни у случају притиска на Београд

Лавров на мини-балканској турнеји, не и у Србији

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетиће крајем овог месеца Атину, Загреб и Сарајево. Планира се да се он 27. октобра састане са тројицом чланова Председништва БиХ, те да у оквиру посете оде и у Источно Сарајево, где су смештене институције Републике Српске, што се тумачи „подршком Кремља Републици Српској“. Извори Данаса тврде да Лавров приликом ове „мини-балканске турнеје неће посетити и Србију“, где је боравио у јуну.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

8 replies

  1. Дошао он или не, уопште није битно. Хвала братском руском народу од чијих уста је одвојен огроман новац без ког ми никада не би завршили Храм.

    27
    5
  2. Nekako mi žao Rusa, ovaj AV će ih isto “nasamariti” kao i Đukanović. Krah ruske spoljne politike na prostorima tzv. zapadnog Balkana.

    19
    1
  3. А зато данас хитне седнице о некаквом економском напретку “најбољи у региону” и сличне приче, као и пораст заражених у Београду. Баћушка рекао “Доста ми Вас је више, чините како сте наумили али без нас!”. Е сад да га видимо како ће да преговара без полеђине…

    20
    1
  4. Русија је велика држава, сила на глобалном нивоу. После бламаже Вучића у Белој кући било би понужавајуће за Русију да Путин дође на ноге Вучићу у Србију. Мислим да се то више никад неће десити док је Вучић-Клинтон на челу Србије.Заправо, било би право чудо да га Путин више икад прими и у Кремљу.
    Ово је довољно а што се тиче споразума на штету Србије који је потписан у Вашингтону то је тек не само разлог више него и добар основ за преиспитивање такозваног “пријатељства” двеју земаља.
    Наравно, Руси ту ништа нису криви али морају да држе до себе.

    21
    3
  5. @Dobrivoje: Русија јесте велика држава и јесте сила – али не на глобалном, него на регионалном нивоу, бар за сада, док не увиди да ће, ако се ствари на глобалном нивоу одвијају као сада, дочекати да постане сателит Кине… Али, то на страну… зар није могуће помислити да је представа у Вашингтону била бар делимично испланирана тако да Вучићу омогући да својим понашањем и потписом у последњем тренутку торпедира договорену посету Путина Србији? Јер – признаћете, цела планирана циркусијада крајем октобра у Београду – ако се одржи, са све Путином у главној улози, би била покушај негирања оне вашингтонске успешно испланиране и одигране представе. Овако – Вучић је, ако је Путинова посета са све предвиђеним, а сада вероватно пропалим параферналијама заиста отказана (режимска штампа ћути к` о заливена) успешно одиграо своју испланирану улогу, и то може постати прекретница у односима са Русијом – другим речима, можда чак и “мини-Информбиро”? Недостаје , истина, и неки неспретни покушај државног удара – као онај ономад у Монтенегру….Само – проблем је: где је онда ” нео-Голи Оток” за русофиле? Дунавске аде су мале….

    12
    5
  6. VVP nema spoljnu politiku a ako je suditi po onim sto radi i ne radi njemu ne trebaju prijatelji ili saveznici. On prodaje GAS (strumple) i druge ga stvari ne interesuju. Docerao je Rusiju do zida svojom pasivnoscu i ne radom. Dok po Moskvi slavi velike pobede NATO fasisti urusavaju sve drzave koje se granice sa RF i tako mu stvara ratno stanje i nemire pred vratima. Kremaljskoj ******* smeta najvise sto ne moze da uruci jos jedan ORDEN. Al poslace on to po “njegovom co’eku”. VVP punih 5 godina nista nije uradio, konstruktivno, za RF kako bi, unapred planirane aktivnosti NATO-fasista i EU- nacista sprecio ili osujetio. On gradi Hitlerovcima GASOVOD Turcinu prodaje najsavremenije oruzje a pred problemima zabije glavu u pesak i ceka da pesak odnese oluja. Nije on dorastao momentu niti izazovu. Manjati ga treba jer se probuditi nece. Dok nije napravio vecu statu. Sto se duze bude cekalo sa adekvatnim odgovorom teze ce i posledice biti.

    13
    2
  7. Тек су се сад сетили да се дистанцирају од њега. Они носе не баш малу моралну одговорност што су га све ове године макар прећутно подржавали. Ми овде малтене нестадосмо под тим акрепом. Давно би он завршио причу да није имао њихову пордшку. Да није могао да обмањује народ како је он ето наш, како сарађује са русима. А он чоек британски агент. Мислим..

    18
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading