НВО Хрватски светски конгрес тужио Дану Будисављевић због неистина у филму „Дневник Диане Будисављевић”

Редитељка је рекла да није упозната са пријавом, нити да ће на те тврдње да одговара, јер сматра да се Хрватски светски конгрес промовише нападом на њу

Дана Будисављевић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Против редитељке Дане Будисављевић хрватска невладина организација Хрватски светски конгрес поднела је кривичну пријаву тврдећи да је у њеном филму „Дневник Диане Будисављевић” приказала „низ неистина и лажи”.

Редитељка је рекла да није упозната са пријавом, нити да ће на те тврдње да одговара, јер сматра да се Хрватски светски конгрес промовише нападом на њу.

„За ту кривичну пријаву Хрватског светског конгреса не знамо ни коме је поднета, ни шта значи. Нећемо реаговати, јер мислимо да се ради о промоцији те институције”, каже Дана Будисављевић.

Све је то крајње невешто срочено, а очигледно је, каже редитељка, жеља те организације да се врши притисак на наставнике како се филм о Диани Будисављевић не би приказивао у хрватским школама.

Из филма „Дневник Диане Будисављевић“ (Фото: Дистрибутерска кућа Fame Solutions)

„Ради се о покушају застрашивања, али ту „тужбу” нико није баш узео озбиљно, па хрватски медији до сада о томе нису уопште ни писали”, додаје Будисављевић. Редитељка подсећа да се филм и даље приказује у школама у којима наставници сами одлуче да буде приказан и нико не врши притисак на њих. „Мени је симптоматично да ови притисци долазе од људи из хрватске дијаспоре, који годинама не живе у Хрватској”, додаје Дана Будисављевић.

У тужби, Хрватски светски конгрес, који тврди да је члан Уједињених нација, каже „да у филму није речено како је Диана Будисављевић спасавала козарачку децу”. Они чак тврде да је усташка власт организовала спасавање деце, а да је то у филму изостављено.

Редитељки се спочитава и да је „измишљено насиље полицијских агената у стану Диане Будисављевић”, а брани се и улога злогласног заповедника Усташке надзорне службе (УНС) Еугена Кватерника.

Играно-документарни филм из 2019. који је доживео велики успех на фестивалима и у биоскопима широм региона, и био апсолутни победник Пулског филмског фестивала, са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског порекла удатој за лекара православне вероисповести у Загребу, која је за време Другог светског рата сигурне смрти спасила више од 10.000 српске деце из НДХ логора, преноси Танјуг.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Недавно је ХР мин просвете унело филм “Дневник Диане Будисављевић” у школски програм.

    У овом чланку редитељка Дана Будисављевић каже да хрватска диаспора врши притисак на наставнике како се филм не би приказивао у хрватским школама.

    Приказивање овог филма школској омладини је од огромног значаја. После филма, млади ће постављати питања и наставницима у школи и родитељима код куће. Као на пр :

    Ко су били усташе ?
    Зашто су мрзели и убијали Србе ?
    Зашто су жене возом транспортоване у Немачку ?
    Где су очеви ове деце ?
    Како је Диана сазнала за страдање српске деце ?
    Како је организовала акцију ?
    Како је успела да уђе у логор ?
    Ко јој је помагао ?
    Зашто јој је ОЗНА отела картотеку ?
    Какву улогу је играла црква ? Кардинал Степинац ? Ватикан ?

    Вероватно би слична питања постављала и деца у Србији, ако се Министарство културе и информисања Републике Србије сети филма о Диани.

    3
    6
  2. @Деда Ђоле
    Једино питање које би школарци у Србији могли да поставе је:
    Да ли је Дијана Будисвљевић /са/знала, а није у филму обелодањено,
    колико је СРБске деце побијено, које она није могла да ”спасе”.
    Оне које је спасла од физичке смрти није могла да спасе од УНИЈАЋЕЊА
    – духовне смрти.

    4
    2
  3. Хрватска је не само снимила филм о Диани Будисављевић и дала му “златну арену” у Пули, него је тај филм унела у школски програм. Да и деца чују и виде причу о страдању српске деце у НДХ.

    У Србији је филм приказан и повучен. Тачка !
    Министарство културе Србије сматра да тај филм није за младе Србе.
    Министарство није подржало ни књигу “ЈАСЕНОВАЦ” Иве Голдштајна која на 800 страна детаљно описује геноцид у злочиначкој држави.

    Ових дана је ЛАГУНА издала роман Зорана Милекића “АУСТРИЈАНКА” (Бгд 2021, 384 стр, ћирилица)
    То је роман о Диани Будисављевић, заборављеној хероини Другог Светског рата :

    https://www.danas.rs/nedelja/prica-o-zivotu-diane-budisavljevic/

    1
    5

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading