Мирослав Лајчак: Вучић поставља легитимно питање о ЕУ перспективи Србије

Тренутно дискутујемо о веома комплексним темама међу којима су финансијска потраживања и власничка права, рекао специјални изасланик ЕУ

Мирослав Лајчак (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА)

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак каже да Брисел од Вучића очекује „далекосежну одлуку“ о Косову, те да се српски председник с правом пита да ли ЕУ нуди европску перспективу заузврат.

„Најтежи део је био да се дијалог уопште поново покрене“, каже Мирослав Лајчак за аустријски Винер цајтунг.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине поновио је да је циљ обавезујући свеобухватни споразум.

„Већ имамо предлог текста о прогнаним и несталим особама, као и о економској сарадњи. Али и овде важи начело да ништа није договорено док све не буде договорено. Тренутно дискутујемо о веома комплексним темама међу којима су финансијска потраживања и власничка права“, рекао је Лајчак.

Истакао је питање Заједнице српских општина која је, како је подсетио, већ договорена споразумима 2013. и 2015. година, који пак нису спроведени. Лајчак поручује да је:

„То веома осетљива тема о којој се огласио и косовски уставни суд – то мишљење се мора узети у обзир. Али питам оне који кажу да сада није прави тренутак за то: ‘Када, ако не сада? Па сами сте потписали договор’“

„Кокошка и јаје“

На питање новинара бечког листа да ли за договор недостаје мотивације, јер државе ЕУ годинама нису заинтересоване да приме нове чланице, што је критиковао и српски председник Александар Вучић, Лајчак одговара:

„Председник Вучић поставља легитимно питање. Очекујемо од њега да донесе далекосежну одлуку, а он се пита: Како могу да објасним грађанима да је то добро за њих? Овај преговарачки процес је од почетка био повезан са европском перспективом земље и сада се Вучић пита: Колико ћемо те европске перспективе добити?“, каже Лајчак.

Указује да балканске земље очекују европску перспективу, а ЕУ очекује да оне на томе озбиљно раде. То је, наводи Лајчак, „принцип кокошке и јајета“. „Можемо да се међусобно оптужујемо, али то никоме не користи“, додаје Лајчак.

Ова Европска комисија има „политичку визију“

Наводећи да извештаји Европске комисије о напретку јасно показују да се у региону “изгубио реформски елан”, Лајчак каже да земљама Западног Балкана “мора бити јасно да пријем у ЕУ захтева много рада и да нико не добија чланство тек тако”.

„Током прошле Европске комисије смо изгубили политичку визију, доминирали су технички детаљи. То се осетило и у државама Западног Балкана. Али ускоро би требало да почну преговори са Северном Македонијом и Албанијом, уведена је нова методологија у разговорима о проширењу. Политичка визија је поново ту“, додаје Лајчак у интервјуу за Винер цајтунг.

На питање о идејама из САД које би евентуално укључивале размену територија између Београда и Приштине, Лајчак одговара:

„Морамо да нађемо европско решење које одговара 21. веку. Регион има трагичну прошлост са повлачењем граница дуж етничких линија.“

Опрема: Стање ствари

(РТС, 11. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading