Хашим Тачи: Захтевао сам да дијалог Београда и Приштине има само једну тачку – узајамно признање

Председник тзв. Косова истакао да је добио пуну подршку за евроатлантске интеграције Косова

Хашим Тачи (Фото: АП)

Косовски председник Хашим Тачи каже да је у Бриселу и Вашингтону захтевао да дијалог Београда и Приштине има само једну тачку – питање узајамног признавања.

Тачи, који тренутно борави у САД је истакао да је добио пуну подршку за евроатлантске интеграције Косова.

„Могу да кажем да је после посете коју сам имао прошле недеље у Бриселу, где сам са специјалним изаслаником Европске уније разговарао о питању дијалога Косово и Србија, било неопходно отпутовати за САД. У Вашингтону сам имао посебно задовољство да разговарам са званичницима Стејт департмента и другим званичницима америчке владе о корацима који Косово мора да их предузме сада, али такође и у будућности“, рекао је Тачи за РТВ21.

Он је истакао да “САД настављају снажно да подржавају Косово у унутрашњем развоју и у институционалној стабилности” и додао да ће Косово и даље остати највернији амерички савезник у региону.“ Сарадња са САД је наставак наших стратешких опредељења, али оно што морам да нагласим је да сам и званичницима у Бриселу и у Сједињеним Америчким Државама јасно рекао да је питање дијалога између Косова и Србије ушло у нову фазу и да треба да буде само једна тачка дневног реда, она о узајамном признавању између Косово и Србије, а затим тек остала питања. Морамо наставити овај процес полазећи од главе теме, а не од репа “, закључио је Тачи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Не знам да ли реч дијалог на шиптарском значи монолог или је слаб преводилац???

    4
    1

Оставите коментар