Бранислав Тиодоровић: Затворићемо школе ако дневно буде више од 500 заражених

Епидемиолог Тиодоровић оценио да је реално очекивати да ће тај број бити достигнут у наредне две недеље “ако се народ не уозбиљи”

Бранислав Тиодоровић (Фото: НСПМ)

Члан Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса Бранислав Тиодоровић најавио је могућност затварања школа и факултета у Србији уколико број новозаражених на дневном нивоу буде већи од 500.

Он је оценио да је реално очекивати да ће тај број бити достигнут у наредне две недеље “ако се народ не уозбиљи”.

“Ова недеља биће велики тест, уверићемо се да ли је и онај део народа који не поштује баш много мере схватио да је озбиљно и да ли сви наши апели имају неког успеха или смо осуђени на потпуни неуспех”, навео је епидемиолог за Курир.

Додао је да је “пријатно” изненађен што се у претходна два-три дана у Нишу као и у неким другим градовима, угоститељи придржавају ограничења радног времена до 23 часа.

“Ако и у Београду буде кренуло како ваља, онда нећемо прећи 100-150 нових позитивних дневно. Међутим, уколико у Београду не буде схваћено колико је ситуација озбиљна, као и у Новом Пазару, који је укинуо па поново вратио ванредну ситуацију под притиском с врха, имаћемо најмање 300-400 нових случајева дневно врло брзо”, оценио је Тиодоровић.

Додао је да ни у том случају не треба уводити полицијски час већ затворити кафиће и ресторане и то у градовима који су жаришта епидемије.

“Затворићемо и биоскопе, позоришта, неће бити дозвољене никакве манифестације, ни културне ни музичке. Географском дистрибуцијом броја позитивних видеће се где је жариште, па ако буде требало, и поједини делови града биће затворени или део града неће у потпуности функционисати. Не морају сви да плаћају цех због неодговорног понашања неких”, навео је епидемиолог.

О јавном превозу

Епидемиолог Бранислав подсетио је за Н1 да су још раније утврдили да мора да постоји размак између путника који улазе, обавезно са маском, и да се повремено комплетан аутобус дезинфикује. То су мере које могу да обезбеде један степен веће сигурности и које могу смањити ризик, додао је. Потребно је да сви велики градови посебну пажњу посвете јавном превозу, рекли смо већ на седници Кризног штаба у среду, казао је епидемиолог.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 12. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

  1. Нису примећени редови и чекања на Институтуту ”Батут” или Инфективној
    клиници!?

  2. Гомила будалаштина. А размак између путника у превозу ће бити могућ када аутобуси, тролејбуси и трамваји буду ишли на минут, а не на десет, петнаест или дуже. То градски превоз не може да изнесе. Нити имају довољно возила, нити возача, нити пара да то све плате, а потпун колапс на ионако хаотичним београдским саобраћајницама који би тада настао, и да не помињем. Доста више ове корона фарсе, вратите нам наше животе!

    11
  3. … међу првима треба да размакне чланове овог октроисаног штаба.

    Њихово размицање било би један од значајнијих доприноса здрављу и здравству, како овде тако и шире.

    Није нужно од њега и кренути, има тих штабова још, али би био користан пример.

    7
    1
  4. До када мислите да плашите овај народ и да уносите панику

    5
    1
  5. Тешки КОВИД болесници леже недељама у болници и захтевају изузетну и скупу негу. Један директор болнице је израчунао да сваки такав болесник узима време, простор и негу за око 80 болесника који болују од других, лакших, уобичајених патологија, чија терапија траје неколико часова.

    Када су болнички капацитети препуни и болничко особље посустало, непоштовање мера безбедности је злочин.

    2
    10
  6. Ovaj ko baba Vanga…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading