Нагорно-Карабах: Појачане борбе уочи ступања примирја на снагу

У званичном документу потписаном у Москви стоји да су Јерменија и Азербејџан недвосмислено сагласни око ступања на снагу хуманитарног прекида ватре

Састанак министара спољних послова: Јејхуна Бајрамова (Азербејџан), Сергеја Лаврова (Русија) и Зохрада Мнатсаканијана (Јерменија); Фото: Министарство иностраних послова Русије/ТАСС

Иако је постигнут договор о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху који ступа на снагу данас у подне, Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су у тој јерменског енклави целу ноћ вођене интензивне борбе.

Такође, у главном граду самопроглашене Републике Нагорно Карабах јутрос су укључене сирене за ваздушну опасност, јавио је дописник агенције РИА Новости.

После тројних разговора у Москви министара иностраних послова Русије, Јерменије и Азербејџана, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров саопштио је јуче да је постигнут договор о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху који ступа на снагу данас у подне по московском времену.

У званичном документу потписаном у Москви стоји да су Јерменија и Азербејџан недвосмислено сагласни око ступања на снагу хуманитарног прекида ватре.

Конкретни параметри овог прекида ватре биће додатно усаглашени, али у споразуму је наведено да ће хуманитарно примирје почети данас у 12 часова да би сукобљене стране размениле ратне заробљенике, рањенике и тела погинулих.

Договорено је и да се наставе разговори о трајном прекиду ватре, преноси Танјуг.

Јерменија и Азербејџан прихватили Путинов предлог: Министри стижу у Москву на консултације

Преговори у Москви су трајали пуних 10 часова, од 16.30 до 2.00 после поноћи када се руски министар спољних послова Сергеј Лавров појавио пред новинарима и саопштио им шта је договорено.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар