Фејсбук брише све налоге повезане са покрeтом QAnon

Друштвене мреже се плаше да би нешто слично могло да се понови ако буду дозволиле да се на њиховим платформама шире дезинформације

Инсталација на протесту присталица „Кјуанона” у Холивуду (Фото: Кристијан Монтероса/EPA-EFE)

Компанија „Фејсбук” забраниће све групе и појединачне налоге повезане с покретом „Кјуанон” (QAnon), који без доказа шири теорије завере, а главна је да Доналд Трамп води тајну борбу против глобалне педофилске елите.

Означен је као милитаризовани друштвени покрет и од сада ће га пратити тим који се бори против тероризма и говора мржње, што значи да се неће чекати пријаве корисника, већ ће их администратори одмах уклањати јер могу да нанесу штету.

Као пример је наведена лаж коју су недавно пласирали – да је у Орегону ухапшено шест припадника левичарске организације „Антифа” због подметања пожара. Хитне службе су биле засуте позивима грађана, што их је омело у борби против ватрене стихије, наводи се у образложењу.

Забрана ће се односити и на „Инстаграм”, који је такође власништво „Фејсбука”, пренео је „Гардијан”.

Многи су ово оценили као закаснелу реакцију, јер је покрет у међувремену нарастао, управо захваљујући „Фејсбуку” и другим друштвеним мрежама. Експлозији популарности допринели су алгоритми који корисницима препоручују садржаје сличне онима које најчешће „лајкују”, тако да су теорије о завери педофила сатаниста одлично „легле” људима који сумњају у вакцине, одбацују маске и не верују у пандемију.

Фото: Дојче веле

Забрињавајуће је да неке од теорија пропагирају и политичари, укључујући Доналда Трампа, и да се полако шире на друге земље. Крајем септембра су широм Велике Британије одржани протести против вакцина, 5Г мреже и злостављања деце. Две учеснице од двадесетак година рекле су британским новинарима да су дошле јер су много читале на интернету о злостављању деце у САД и Британији, али да ће „Трамп да исуши мочвару”.

Нова забрана показује да мере предузете пре два месеца нису биле довољне да ограниче ширење покрета који је ФБИ означио као потенцијалну домаћу терористичку претњу. Могуће је да ни нове неће бити довољне.

Прво, јер неће важити за личне налоге који подржавају „Кјуанон”, али се не идентификују експлицитно с њим, што оставља много простора за ширење идеја. Друго, његови чланови се одавно припремају за овакав сценарио тако што из назива група избацују „Кју” и „Кјуанон” и маскирају се иза пријемчивијих порука.

У августу су под паролом „Спасимо децу” организовали скупове широм САД не помињући „Кјуанон” да би привукли што већи број људи, којима ће касније пласирати своје теорије. Кад су открили о чему је реч, у „Фејсбуку” су брисали тај хаштаг, што је изазвало жалбе због цензуре.

Присталице покрета на конвенцији Доналда Трампа у Лас Вегасу

После су променили паролу у „Спасимо нашу децу”, између осталог и због тога што су открили да познату хуманитарну организацију „Спасимо децу” финансира Бил Гејтс, један од главних „актера” њихових теорија.

Групе које се годинама боре против трговине децом кажу да им је сада много теже, јер су затрпане лажним пријавама. „Кјуанон” је недавно пустио гласине да један онлајн трговац намештајем, који нуди бесмислено скупе полице и јастуке, заправо продаје децу. Испоставило се да су цене објављене грешком.

Покрет је настао пре три године, кад је особа која се на онлајн форумима представљала као Кју, тврдећи да има приступ владиним тајнама, објавила да сатанисти и педофили из политичке елите и света славних (Клинтонови, Обаме, Џорџ Сорос, Опра Винфри, Том Хенкс) кују заверу против Доналда Трампа. Пандемија им је дала материјал за причу да вирус корона не постоји, него да је намерно произведена паника уз помоћ медија да би се Трамп саботирао у борби за други мандат.

„Кјуанон” се на неки начин надовезао на „пицагејт”, такође измишљену причу да Демократска странка управља педофилским кругом из подрума америчке пицерије, која је навела једног Американца да наоружан крене да ослободи децу.

Дојче веле: Опасни мит иза слова Q

Друштвене мреже се плаше да би нешто слично могло да се понови ако буду дозволиле да се на њиховим платформама шире дезинформације. Сличне мере је летос предузео „Твитер”, бришући налоге „кјунанонаца” с образложењем да крше правила коришћења и да могу да изазову штету и насиље у офлајн свету.

Јелена Каваја

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 10. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Sve nedokazane tvrdnje u medijima i na društvenim mrežama treba brisati. pa čak i kažnjavati njihove autore.
    Slobodno se mogu objavljivati mišljenja ili pitanja ali ne i tvrdnje!
    Takav bi sistem uveo nekakav red u javni prostor.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading