Политика: Албанци преко Бечића улазе у нову владу Црне Горе?

Припадници Албанске листе, упркос разговору с Едијем Рамом, изгледа да су спремни да се придруже новој парламентарној већини

Генци Ниманбегу (Фото: Скупштина Црне Горе)

Будућа влада Здравка Кривокапића могла би да удоми и представнике из две албанске партије са листе “Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај, време је сад”. Те странке су након јучерашњег састанка дале зелено светло за отварање преговора о учешћу у новој Влади Црне Горе.

Из те листе је саопштено да се расправљало о „платформи разговора за могуће учешће у влади”. Неки извори уверавају да је тај договор постигнут тако што ће албанске партије прво ући у коалицију с Демократском Црном Гором Алексе Бечића, чиме постају део трочлане победничке коалиције и обезбеђују значајно учешће у власти.

Не треба занемарити ни чињеницу да у општини Тузи, скоро једнонационалној, Демократе с албанским партијама чине власт. Да су Албанци добронамерни према Демократама сведочи и чињеница да је на конститутивној седници парламента, пре седам дана, Ник Ђељошај гласао за то да председник буде Алекса Бечић.

На парламентарним изборима Демократска партија социјалиста (ДПС) изгубила је статус парламентарне већине, који сад имају три коалиције: За будућност Црне Горе, Мир је наша нација и Црно на бело. Ове коалиције, с потписима 41 посланика, упутиле су писмо председнику Црне Горе Милу Ђукановићу да за мандатара владе предлажу Здравка Кривокапића, предводника листе За будућност Црне Горе.

У Демократама не крију задовољство тиме што имају „изванредну сарадњу с људима с Албанске листе”. Представници те листе саопштили су да с овом партијом имају најбољу сарадњу, јер су, како су рекли, „показали зрелост и одговорност у политичком деловању”.

Алекса Бечић (Фото: ИН4С)

Пре евентуалног уласка у коалициону власт, Албанска листа је поручила, и то не само Бечићу, да ће захтевати измене пословника скупштине „како би мањинске партије могле да оснују клуб без обзира на број посланика”. Ђељошај је потврдио да ће то бити један од захтева у преговорима с новом владајућом коалицијом за формирање власти.

Он се пре неколико дана у Тузима састао с албанским премијером Едијем Рамом, који је након тога наводно ручао с црногорским председником Милом Ђукановићем, који је одбио да потврди ову вест. Двојица домаћина су са гостом из Тиране, како се верује, разговарали о кадровским комбинацијама након избора и о томе шта је најбоље за Албанце у Црној Гори.

Један од њихових сународника, лидер коалиције Црно на бело Дритан Абазовић, иза затворених врата је разговарао с Кривокапићем о местима која би требало да припадну његовој странци УРА. За разлику од свих претходних разговора, с овог састанка никако да процури ни реч.

Упоредо с преговорима око имена која ће чинити будући Кривокапићев кабинет, у Скупштини Црне Горе завршено је конституисање посланичких клубова. Посланици Нове српске демократије, Демократске народне партије, Праве Црне Горе и Радничке партије, који су изабрани са листе За будућност Црне Горе, обавестили су Бечића да формирају посебан клуб посланика, под називом Демократски фронт (ДФ). Многи су забринути због тога што су посланици Покрета за промене (ПзП) Небојше Медојевића формирали посебан посланички клуб и на тај начин напустили ДФ.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће предложити мандатара за састав владе до 23. октобра и да неће опструирати процес, али опозиција већ сада саопштава да одуговлачењем с кандидовањем мандатара он кочи демократску транзицију власти.

Новица Ђурић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading