Митрополит Иларион: Лењина сахранити, Маузолеј претворити у Музеј масовних репресија

Са том особом повезан је почетак црвеног терора. Зато мислим да на Црвеном тргу нема места за тог човека, рекао митрополит Иларион

Митрополит волоколамски Иларион (Фото: Спутњик)

Други по рангу архијереј Руске православне цркве – митрополит волоколамски Иларион (Алфејев) – изјавио је да маузолеј на Црвеном тргу треба претворити у Музеј масовних репресија.

Одмах је додао: „Након сахрањивања тела Владимира Лењина“.

У наставку је указао и нагласио: „Ако говоримо о сахрањивању Лењиновог тела, онда не сумњам да ће пре или касније тело те особе бити сахрањено. Друга ствар је када и под којим околностима ће се то догодити. … Тако се догодило да је са том особом повезан почетак црвеног терора, то јест – почетак масовних репресија над руским становништвом. Зато мислим да на Црвеном тргу нема места за тог човека. А шта ће бити у маузолеју уместо њега? Вероватно би било логично да се ту смести музеј масовних репресија“.

Митрополит Иларион је истакао да зграда маузолеја треба сачувати као споменик архитектуре.

Недавно је Удружење архитеката Русије одустало од сопственог конкурса за „најбољи концепт коришћења Лењиновог маузолеја на Црвеном тргу“. Није прецизирало, али се подразумевало: за неку другу намену.

У оптицају је дотад била, поред других, идеја да се зграда маузолеја претвори у музеј посвећен историји дизајна и конструкција.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 3. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

  1. Уколико ово није новинарска патка, овмитрополитова изјава би се могла узети као мали позитивни знак на путу ка духовном оздрављењу те земље…

  2. РПЦ придумала, что делать с Лениным и Мавзолеем – Россия 24

    https://www.youtube.com/watch?v=h8qllnqz5xA&ab_chann el=%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F24

Оставите коментар