Мељиза Харадинај Стубла: Квинта да осуди увредљив језик српских званичника

Министарка спољних послова тзв. Косова реаговала на изјаве Ивице Дачића и Александра Вулина

Мељиза Харадинај Стубла (Фото: Клан Косова)

Осећам обавезу да изразим своје дубоко разочарање за потпуну равнодушност међународне заједнице која не осуђује срамотни језик српске владе према жртвама и породицама жртава последњег рата на Косову, написала је у свом писму представницима Квинте косовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла.

Харадинај је реаговала на исечак интервјуа њеног српског колеге у техничком мандату Ивице Дачића који у емисији Ћирилица на ТВ Хепи поставља реторичко питање шта да ради са Србима који указују на локације масовних гробница Албанаца у Србији, преноси КоССев.

Мељиза Харадинај Стубла: Србија крши споразум из Вашингтона

„Снимак Ивице Дачића који прети Србима који показују места где се налазе посмртни остаци жртава косовских Албанаца, проузроковао је много туге и бола народу Косова, посебно породицама жртава које се и даље воде као нестале чак 21 годину после рата“, стоји у писму Харадинајеве.

Она се, такође, осврће и на саопштење министра одбране Србије, Александра Вулина који је осудио изјаву Едија Раме који је на заједничкој седници влада Албаније и Косова рекао „Косово је Драч“.

Ову изјаву је српски министар видео као наставак рада на „стварању велике Албаније“, а у саопштењу објављеном на сајту Министарства одбране користио је и реч „Шиптари“ која у српском језику има дерогативну конотацију и која одлуком Вишег суда у Београду представља говор мржње.

Еди Рама: Српска војска напала Косово, није било обрнуто

„Такође, ксенофобно ословљавање Албанаца“ у званичној изјави Вулина, исто заслужује, како је рекла, оштру осуду „шовинистичких и срамних чинова српске владе“.

„Док у великој мери поштујемо и дивимо се вашој дипломатској активности у свим аспектима од нашег заједничког интереса и дневних живота – што такође има моћ трансформације за Косово и његове институције, такође очекујемо да имате исте стандарде и покажете исту агилност када је наша трагична прошлост на удару истих оних људи који су је починили“, стоји у њеном писму.

„Агресор и жртва ће стајати на једнаком и добити исти третман када се буде делила правда за сва непочинства и ужасе прошлости. Без ове премисе асиметрични третман је нажалост увек у корист агресора“, даље наводи она.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Н1, 3. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading