Управни суд укинуо решење којим се забрањује градња МХЕ на Ракити

Ко се у „случају Ракита“ мешао у туђа овлашћења и ко је прекршио закон – инвеститор или институције – требало би да буде утврђено у одвојеном поступку

Разбијање цеви МХЕ Звонце на реци Ракита, 15. 8. 2020. (Фото: Инсајдер)

У пресуди, која је донета 8. септембра, наводи се да Министарство мора поново да одлучи о жалби инвеститора мале хидроелектране „Звонце“ на решење којим му се забрањује извођење радова и обавезује се да исплати судске трошкове.

Према оцени суда, дошло је до повреде правила поступка учињених у поступку доношења оспореног решења, јер Министарство није правилно тумачило рок за подношење примедби на Записник о извршеном инспекцијском надзору, а на основу којег је донето решење о забрани извођења радова.

„По Закону о управним споровима на пресуду Суда не постоји жалба, али постоји могућност ванредног правног лека, односно покретања захтева за ванредно преиспитивање судске одлуке пред Врховним касационим судом“, саопштено је из Суда за Инсајдер.

Како се у саопштењу наводи, према Закону о управним споровима надлежни орган је дужан да тај акт донесе без одлагања најкасније у року од 30 дана од достављања пресуде.

Инспекција Министарства донела је још пре више од годину решење по којем је инвеститор био обавезан да извади цеви из корита реке, након чега се инвеститор жалио на ту одлуку, али је Министарство потврдило решење због чега је случај завршио на Управном суду.

Пошто то решење није извршавано месецима, грађани Раките уз бројне активисте из целе Србије организовали су акцију вађења цеви мини-хидроелектране из реке. Током те акције су пробили две цеви, и тако онеспособили цевовод.

Ракита: Грађани разбили цеви за мини-хидроелектрану

У изјави за Инсајдер активиста Александар Панић из ОСРП-а рекао је да након одлуке очекује да ће се Министарство жалити и да ће се поновити случај у Пакленшници када је такође Управни суд пресудио у корист инвеститора, који је хтео да гради МХЕ на реци Височици, али је након жалбе Министарства Врховни касациони суд поништио такву одлуку.

Он је подсетио да је случај изградње мале хидроелектране на Ракитској реци и пред Европским судом за људска права у Стразбуру и да ће представници удружења ОСРП наставити да се боре и врше притисак и на Министарство како би се решио проблем.

Овај проблем настаје када у децембру 2018. године представници Завода за заштиту природе одлазе у теренски обилазак изградње мале хидроелектране Звонце и наводе да је на десној обали Ракитске реке дошло до формирања клизишта, да је вегетација на једном делу обале потпуно уништена и да је низводно од водозахвата цевовод постављен у кориту за велику воду у дужини од 300 до 350 метара.

Укопавање цевовода Завод за заштиту природе изричито забрањује, јер ако се нарушавају речно корито и дно долази до поремећаја читавог екосистема. На основу оваквог извештаја, инспектор заштите животне средине је почетком 2019. године инвеститору наложио да те цеви извади. Инвеститор Горан Белић је то одбио.

„Не може вама Министарство заштите животне средине наложити како да ви изводите радове у смислу грађевинских радова. Они могу евентуално ако мисле да нешто није урађено да покрену поступак за поништај грађевинске дозволе. Они то нису урадили, они су донели решење које не могу да изврше“, рекао је Белић за Инсајдер.

У јулу 2019. Министарство заштите животне средине је констатовало да не може принудно да изврши своје решење, зато што инвеститор има грађевинску дозволу која му омогућава укопавање цеви.

Тек тада се поставило питање како је могуће да је инвеститор добио грађевинску дозволу која предвиђа укопавање цеви. Министарство заштите животне средине сматра да је Општина Бабушница незаконито издала дозволу.

Након тога уследило је пребацивање одговорности – Министарство грађевинарства, надлежно да контролише рад Општине Бабушница тврди Општина није незаконито издала дозволу.

Ко се у „случају Ракита“ мешао у туђа овлашћења и ко је прекршио закон – инвеститор или институције – требало би да буде утврђено у одвојеном поступку. Министарство грађевинарства за сада води поступак поништавања грађевинске дозволе, на иницијативу удружења и представника локалног становништва.

Проблемом малих хидроелектрана, који постоји већ 14 година, бавили су се и новинари Инсајдера у емисији „Није река само река“.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 2. 10. 2020)

Прочитајте још

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Вучићева диктатура ће остати упамћена као највећа куга која је захватила Србију .

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading