Небојша Медојевић: Црква тражила да Кривокапић буде први на листи

Кривокапић је дошао на нашу листу као договор Демократског фронта и митрополита Амфилохија. Он је био број један зато што је то тражила црква, истакао Медојевић

Небојша Медојевић (Фото: Борис Пејовић/Ројтерс)

Највећи победник парламентарних избора у Црној Гори су грађани, држава Црна Гора и нова власт, изјавио је председник Покрета за промене и један од лидера Демократског фронта, Небојша Медојевић и рекао да је Кривокапић био број један на изборној листи“За будућност Црне Горе“ јер је то тражила црква.

„Нама је сада задатак да ту победу преточимо у конкретне мере“, рекао је он ТВЦГ и истакао да нова Влада има важан историјски задатак демонтаже претходног система

Појаснио је да се данас није састао са кандидатом за мандатара Здравком Кривокапићем јер је још раније рекао да Кривокапић има подршку пет посланика ПЗП. „Када добије званични мандат од председника, ми смо спремни да се састанемо и да разговарамо о циљевима и приоритетима Владе, где можемо дати најбоље доприносе и бити најкориснији… Наравно да очекујемо од мандатара да нас обавести какво је његово виђење Владе“, рекао је Медојевић.

Он је рекао да не дели баш све ставове са Кривокапићем о томе колики треба да буде утицај цркве у дневној политици.

„Дошао је нашу листу као договор Демократског фронта и митрополита Амфилохија. Он је био број један зато што је то тражила црква да би подржала нашу листу“, истакао је Медојевић.

Он је навео да је црква тражила да десет људи блиских њој буду на листи „За будућност Црне Горе“. „Па се то свело на три, па смо се договорили да је довољно да то буде Кривокапић, који на нашој листи представља цркву и митрополита Амфилохија.“

Медојевић је рекао да је разумљива веза Кривокапића са Амфилохијем, али да је сада време да се црква врати свом примарном задатку.

Медојевић је истакао да је против свакодневног уплитања цркве у политички живот и да није хтео да иде на састанак са Амфилохијем у Острог јер то није место где треба да се прича о мандатима и ресорима.

„Увек кад је црква улазила у политичке воде у Црној Гори у последњих 30 година, то се није завршило добро ни за цркву ни демократију. Оно што је црква радила историјски сјајно то су литије, мислим да је најбоље да се свештеници сада врате у манастире, да наставе ту своју мисију моралне обнове“.

Он је упутио апел црквеним великодостојницима да поштују Устав, где се јасно наводи да је црква одвојена од државе.

„Црква нема шта да тражи у оперативној, дневној политици“, истакао је Медојевић и нагласио да је црква одрадила „историјски посао“ и да је помогла опозицији да дође на власт.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading