Help – Hilfe zur Selbsthilfe: Nisu u pitanju azilanti sa Bliskog istoka, već državljani Republike Srbije

Поводом вести „Raspisan tender za rekonstrukciju privatnih kuća za azilante“, пренетој и на „Стању ствари“

U ime nemačke nevladine organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. Misija u Republici Srbiji pišem vam sa molbom da revidirate – opozovete vest sa vašeg portala od 25. septembra 2020. godine bilo običnim povlačenjem bilo povlačenjem uz ispravku koja će sadržati tačnu i potpunu informaciju (ZJIM, XIII Odgovor na informaciju i ispravka informacije, čl. 83 – 88).

A tačna i potpuna informacija u ovom slučaju glasi:

Nemačka nevladina organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe raspisala je tender za rekonstrukciju domova povratnika po Sporazumu o readmisiji, inače državljana Republike Srbije, koji su se po tom istom Sporazumu vratili iz zemalja Evropske unije (ne samo Austrije i Nemačke, već i Italije, Francuske, Španije, Švedske, itd.).

Projekat, kako u samom nazivu stoji, „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila, faza II“ organizacija Help realizuje u Srbiji od decembra 2019. godine do kraja novembra 2020. godine u saradnji sa SKRUG Liga Roma i usmeren je na poboljašnje položaja povratnika (po Sporazumu o readmisiji) i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva Republike Srbije kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje uslova života – rekonstrukcijom objekata – kako bi im se obezbedili osnovni higijenski uslovi za normalan život.

Dakle, nisu u pitanju azilanti koji prolaze Balkanskom rutom sa Bliskog istoka ka zemljama Evropske unije, već državljani Republike Srbije, većinom pripadnici Romske nacionalne manjine, kao i socijalno ugroženi stanovnici koji nisu povratnici, niti su napuštali Srbiju.

Help je u Srbiji prisutan od 1999. godine. Prvi projekti bili su humanitarnog karaktera i odnosili su se na podršku izbeglim i raseljenim licima i socijalno ugroženom domicilnom stanovništvu da bi vremenom, u skladu sa potrebama stanovništva, prerasli u ekonomsko osnaživanje i smanjenje siromaštva. Taj vid podrške je aktuelan i danas i odnosi se na podizanje kapaciteta pojedinaca kroz dodelu opreme i izgradnju veština za samostalno sticanje prihoda kroz obavljanje poslovne delatnosti.

Od tada, do danas, podržano je 7000 porodica opremom za samostalno obavljanje delatnosti, pohađanje poslovnih i stručnih obuka, prekvalifikacije i dokvalifikacije, osnovane su 32 kooperative – udruženja, obezbeđena su stambena rešenja za gotovo 2000 porodica. I realizovani mnogi projekti manjeg obima kao vid podrske ustanovama i institucijama. Poslednji u nizu aktuelnih programa odnosi se na podršku resocijalizacije osuđenih lica koji se sprovodi u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Od podržanih mikro i malih biznisa (preduzetnika) u proseku se generiše 1,3 dodatno radno mesto.

Procenat održivosti podržanih preduzetnika iznosi 87% što se svakih tri do pet godina proverava dodatnim analizama uticaja Helpovih projekata u Srbiji.

Help sarađuje sa više od 70 lokalnih samouprava u Srbiji, institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou, ministarstvima, međunarodnim organizacijama i donatorskom zajednicom, iz godine u godinu utičući na poboljšanje uslova života onih kojima je pomoć neophodna, bez obzira na bilo koju vrstu pripadnosti.

Help je organizacija u čijem fokusu je uvek čovek i njegov dostojanstven život. „Pomoć za samopomoć“ (Hilfe zur Selbsthilfe) pruža pomoć i uči one kojima je pomoć potrebna kako da unaprede svoje živote i živote svojih porodica.

Naslov koji ste dodelili objavi tendara je u najmanju ruku zlonameran i senzacionalistički klikbejt koji dovodi u zabludu vaše čitaoce i širu javnost i molimo vas da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima obezbedite svojim čitaocima i pretplatnicima 1) istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije.

I da dodam:

„Novinari, odnosno urednici profesionalno su odgovorni javnosti (čitaocima/gledaocima/slušaocima) da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.“

U nadi i sa verom da vaša redakcija poštuje profesionalne standarde i da ćete delovati u skladu sa istim.

Stanislava Kulidžan
Public Relations Officer
Help – Hilfe zur Selbsthilfe



Categories: Разномислије

Tags:

1 reply

  1. Како хуман гест Немачке. Потребно им је у овом моменту око 2 МИЛИОНА радника, како сами наводе. Зашто Ромима нису помогли тим средствима да саграде себи дом и да буду укључени у послове за које траже радну снагу из целе Европе па и шире. Знају они врло добро колика је незапосленост у Србији, направиће им коју шупицу овде, а чиме да се баве ? Да дувају у прсте. Немци, срам вас било, ово је најтипичнији пример расизма ( по коме сте ви уосталом познати још из прошлог века).

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading