Ентони Годфри: Вашингтонски споразум није правно обавезујући

САД се надају да ће доћи до споразума Приштине и Београда, који ће изнедрити те две стране самостално, рекао амерички амбасадор

Ентони Годфри (Фото: А. Васиљевић)

Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији Ентони Годфри оценио је данас да Вашингтонски споразум види као политичко опредељење, а не правно обавезујући споразум, јер је замисао о економској нормализацији важна и носи наду да ће се побољшати животни стандард грађана.

Видим велику корист и предност и веома сам срећан што су (Ричард) Гренел и (Адам) Болер успели да дођу у Београд брзо после Вашингтонског споразума, рекао је Годфри за телевизију Нова С.

Вашингтон ће своја обећања испунити, рекао је Годфри и оценио да је отварање канцеларије Америчке развојне агенције (ДФЦ) у Београду јасан сигнал да САД желе резултате од споразума о економској нормализацији.

САД се надају да ће доћи до споразума Приштине и Београда, који ће изнедрити те две стране самостално. Ми не можемо да им наметнемо решење које ће бити трајно, већ оно мора да дође са обе стране, да буде у њиховом интересу и за то ће бити компромиси са обе стране, указао је Годфри.

Економска нормализација није такмичење са ЕУ, али корак који смо ми предузели је допунски корак ономе што се већ догађа у Бриселу и Унија има примат у политичким питањима, додао је он.

Годфри је истакао да је ДФЦ организација која има нестраначку подршку у Америци и шта год се догоди на америчким председничким изборима та канцеларија ће овде радити и резултати споразума из Беле куће ће се видети, без обзира на резултате тих избора.

Надам се да ћемо успети да овај замајац у српско-америчким односима одржимо, навео је он и истакао да је за њега то охрабрујуће и задовољство да се јасно стави до знања ономе чему се Америка нада да ће Србија постићи.

BBC на српском: Србија, Косово и Гренел или Шта ко добија

Ми не желимо да Србија буде у неком потлаченом положају, већ желимо да буде просперитетна земља, у миру са суседима и да се креће ка Европи, рекао је Годфри.

Годфри је рекао да сарађује са опозицијом и да се нада да ће бити успостављен разнороднији политички дијалог, уз оцену да се слаже са европским колегама да неучествовање у политичком дијалогу није била добра идеја.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Још да у Србији нестане српства па да буде и Симфонија.

Оставите коментар