Бакир Изетбеговић подржао Азербејџан

Азербејџан има пуно право да брани свој територијални интегритет, рекао Бакир Изетбеговић

Бакир Изетбеговић (Фото: РТРС)

Председник Странке демократске акције (СДА) БиХ и потпредседник Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да јерменска страна сноси „пуну одговорност за избијање сукоба у Азербејџану”, чиме је директно подржао Азербејџан у сукобу у регији Нагорно-Карабах, јавио је БиХ портал Дневник преноси Танјуг.

„Дубоко смо забринути због ситуације у Азербејџану, након артиљеријских напада јерменских снага. По међународном праву, регион Нагорно-Карабах припада територији Азербејџана и објављивање рата од Јерменије представља поновну војну агресију која се не сме толерисати, нарочито након што је мета јерменских напада било и цивилно становништво”, сматра Изетбеговић.

Он додаје да сцене из Азербејџана по свему подсећају на искуство Босне и Херцеговине, када је, како је навео, била изложена „бруталној војној агресији с циљем протеривања становништва и комадања њене територије”.

„Азербејџан има пуно право да брани свој територијални интегритет, као и обавезу да не допусти понављање масовних злочина над својим цивилним становништвом које су током 90-их извршиле јерменске снаге, протеравши бројне избеглице и спречивши их касније да се врате својим домовима. Тела међународне заједнице, пре свега ОЕБС, који има мандат по овом питању, су дужна да реагују на основу резолуција Савета безбедности УН којима је јасно наложено повлачење окупаторских јерменских снага с територије Азербејџана”, навео је Изетбеговић.

Закључио је да свако охрабривање јерменских „нелегалних поступака, кроз неодлучан или неутралан став међународне заједнице, иде у прилог даљој ескалацији сукоба”.

„Зато је важно да се прецизно и одлучно пружи подршка властима Азербејџана по овом питању”, закључио је Изетбеговић, пренео је портал.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. само да подсетим . .
    највише ,,државничких” посета Ђукановић је ,,одрадио” у Азербејџану . . АЗМОНТ (касарна ЈНА у Кумбору) је ,,њихова” инвестиција од милијарду и кусур . . и Филип Вујановић је волЕо да скокне до Азербејџана . . више се љубио са Алијевом него са рођеном женом . . ветропарк који је истраживала убијена малтешка новинарка Каруана је био комбинација са њима!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading