Преминула Исидора Жебељан (1967–2020)

Музику преминуле српске композиторке Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице

Исидора Жебељан (Фото: Л. Вулетић)

После дуге болести преминула је композиторка и редовна чланица САНУ Исидора Жебељан, јавља РТС. Рођена је у Београду 27. септембрa 1967. године. Дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића. Од 2002. године на том факултету радила је као професор композиције.

За своја дела добила је важне награде у земљи и у иностранству, међу којима је и Мокрањчева награда (2004). Изабрана је за члана Српске академије наука и уметности 2006, а за члана Светске академије уметности и наука 2012. године.

Берлински часопис „Дер Фрајтаг изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свету за 2009. годину. Године 2014, као прва јавна личност са Балкана, добила је награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља, за достигнућа у области културе и уметности.

Исидора Жебељан је такође један од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм. Компоновала је музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.

За свој рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда. Четири пута је освајала награду „Yustat бијенала” позоришног дизајна за најбољу позоришну музику. Радила је на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове „Дом за вешање”, „Аризона дрим”, „Подземље” (у режији Емира Кустурице), „Краљица Марго” (режија П. Шеро) и „Д серпент кис” (режија П. Русело).

Аутор је музике за филм Милоша Радивојевића „Како су ме украли Немци”, за коју је 2011. године добила награду за најбољу оригиналну музику на Филмском фестивалу у Сопоту, као и награду српског ФИПРЕСЦИ-ја, 2012. године.

Значајни светски оркестри изводили музику Исидоре Жебељан

Музику преминуле српске композиторке Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице, као што су Октет Берлинске филхармоније, Би-Би-Си-јев симфонијски оркестар, Гетеборшки симфонијски оркестар, Academy of St. Martin in the Fields, Бечки симфоничари, Бродски квартет и многи други…

Њене композиције се редовно изводе у читавој Европи, Израелу, на Далеком истоку, у Америци, Африци и Аустралији… Ауторски компакт дискови њене музике објављени су у Немачкој и Великој Британији.

Академик Исидора Жебељан је била једна од најистакнутијих савремених српских композиторки и музике за позориште и филм. Компоновала је музику за четрдесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори, јавља Танјуг.

За свој рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда.

Поред тога, добитница је великог броја награда и признања за свој рад, како у Србији тако и у иностранству.

Нека од њених најважнијих дела су: опере „Зора Д”, „Маратонци”, „Симон изабраник”, „Две главе и девојка”, „Наход Симон”, оркестарска дела: „Коњи Светог Марка”, „Зујте струне”, „Escenas picaras”, концертна дела: „Игра дрвених штапова” за хорну и гудаче, „Фрула и фламингоси” за кларинет и оркестар, „Три чудне љубави” за виолину и оркестар и циклус песама за глас и оркестар „Руковети”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading