Јерменија: Могуће закључивање војно-политичког савеза са Карабахом

У тренутној ситуацији, активно се разговара о нашим могућим сразмерним корацима, конкретно, о закључивању војно-политичког савеза са Арцахом (Нагорно-Карабах), написала Лилит Макунц

Лилит Макунц (Фото: Фејсбук страница Лилит Макунц)

Лидер владајуће фракције јерменског парламента Мој корак Лилит Макунц саопштила је да се у Јеревану разматра могућност закључења војно-политичког савеза са Карабахом.

„У тренутној ситуацији, паралелно са догађајима који се одвијају активно се разговара о нашим могућим сразмерним корацима, конкретно, о закључивању војно-политичког савеза са Арцахом (Нагорно-Карабах)“, написала је Макунцова на Фејсбуку.

Ստեղծված իրավիճակում ակտիվորեն քննարկվում են իրադարձությունների զարգացմանը զուգահեռ մեր հավանական համարժեք քայլերը,…

Posted by Լիլիթ Մակունց Lilit Makunts on Monday, September 28, 2020

Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су оружане снаге Јерменије грантирале насеља на контакт линији у Карабаху. Према тим подацима има цивилних и војних жртава. Како је навело јерменско Министарство одбране, Карабах је „био изложен ваздушним и ракетним нападима“.

У Јеревану су изјавили да је Баку „кренуо у офанзиву“ у правцу Карабаха. У непризнатој републици Нагорно-Карабах саопштено је да су мирна насеља, укључујући главни град Степанакерт, била подвргнута артиљеријском гранатирању, а власти су позвале становништво да се сакрије. Касније је у Карабаху проглашено ванредно стање и мобилизација.

У Јерменији је уведено ратно стање, најављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Низ држава, укључујући Русију и Француску, позвале су стране да на уздржаност. Турска је објавила да ће пружити Азербејџану сву потребну подршку у контексту новог заоштравања ситуације у Нагорно-Карабаху.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading