Ивица Дачић: Било би добро да папа посети Србију

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио да папа Фрања има више разумевања за Србију и да би било добро да посети нашу земљу

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Питање дана када ће Тачи бити ухапшен

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је питање дана када ће косовски председник Хашим Тачи бити ухапшен, по оптужници Специјализованих већа Косова у Хагу.

„Ја не знам да ли ће Тачи бити осуђен, али је вероватноћа 99 одсто да ће бити ухапшен. Суд неће да саопштава да ли је оптужница прихваћена или не, следећи корак је хапшење”, рекао је Дачић за телевизију Хепи, преноси Бета.

Он је казао да Срби због тога „не треба да ликују, него да уче од Јевреја”.

„Треба да знамо сваку жртву, историју, да памтимо и преносимо с генерације на генерацију”, навео је Дачић.

Он је оценио да је састанак Тачија и председника Србије Александра Вучића у Белој кући, планиран за почетак јула, одложен пре свега да би била „избегнута брука” да амерички председник Доналд Трамп потписује споразум „у присуству онога за кога зна да ће бити ухапшен за месец дана”.

Било би добро да папа Фрања посети Србију

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да папа Фрања има више разумевања за Србију и да би било добро да посети нашу земљу, али да то не зависи од политике, већ и од СПЦ, где с тим у вези постоје извесна неслагања.

На констатацију да су се папа Фрања и руски патријарх током сусрета на Куби наводно договарали да се српски патријарх и папа сретну негде на неутралном терену, Дачић каже да те информације нема.

„Не поседујем те информације. Али је чињеница да су око питања канонизације Степинца активно сарађивали представници Ватикана, Хрватске католичке цркве и СПЦ, да је рад те комисије био релативно коректан и да им се ту не може ништа замерити”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Подсетио је и да је недавно у Хрватској боравио Пиетро Паролин, најближи папин сарадник, и да је том приликом рекао да Степинац неће бити канонизован све док се не изгладе сви односи и док се са тим не сагласи СПЦ.

Гостујући у емисији „Ћирилица”, Дачић је додао да зна да папа цени патријарха Иринеја и да му стално шаље поздраве.

Папа Франциско (Фото: Бета/АП)

Али, истиче, ту није реч о питању нечијег личног односа.

Подсетио је да је СПЦ имала и има захтев према руководству Римокатоличке цркве да би требало да дође до, како је рекао, извињења због свега што су неки бискупи и тадашњи папа чинили, одобравали или прећуткивали неке догађаје током Другог светског рата и НДХ.

Србија би, сматра Дачић, са Ватиканом требало да има стратешки добре односе, јер Ватикан није само Црква, већ и држава.

Истакао је да многима смета то што Србија сада има политички кредибилитет и што је успешна економски, а посебно им смета то да председник Александар Вучић има могућност да разговара са најважнијим светским лидерима.

Зато се, наводи Дачић, и смишљају разне манипулације као што је она да Србија ствара Душаново царство, да смо се мешали у изборе у Црној Гори. А ту је, каже, и Хрватска.

Азербејџан и Јерменија су наше пријатељске земље

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да азербејџанско-јерменски сукоб може да нам буде упозорење како је мало потребно да се распали неки рат тамо где то тиња годинама.

О најновијим догађајима између Азербејџана и Јерменије, Дачић каже да је „ситуација доста компликована” с обзиром на то да је у питању „тињајући сукоб” због којег је још пре око двадесетак година формирана тзв. „Минска група” која, како наводи, као што се види ништа није урадила за то време.

„Јерменско-азербејџански сукоб може да нам послужи као упозорење колико је мало времена потребно да се распали поново неки ратни сукоб, и колико је потребно водити рачуна о својим националним интересима и стабилности регион”, рекао је Дачић у емисији „Ћирилица” на Хепи ТВ.

Истиче да су и Азербејџан и Јерменија наше пријатељске земље и у обема је, каже, боравио као председавајући ОЕБС.

„Наш интерес је да се тај сукоб што пре обустави, али то је лако рећи”, каже Дачић, уз напомену да је Турска „заинтересована” за Азербејџан, а да је Русија неутрална.

Не искључује, међутим, могућност ширења сукоба.

„Русија се држи неутрално, али Азербејџан је увек оптуживао Русију да је на страни Јерменије, где живе православци”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Додао је да су сви незадовољни радом те „Минске групе”, која се, како наводи, бави нечим што се уобичајено назива „политичким туризмом”.

Дачић напомиње да је реч о групи коју чине углавном „западњаци” и њима је, сматра, на неки начин да ти сукоби што дуже трају.

„Ако нема озбиљног рада на склапању мира и ако неко томе није посвећен, као што је то био проблем са нeкадашњом Републиком Македонијом, где су такође постојале групе које су се тиме бавиле, док ЕУ прстом није мрднула у вези промене имена те државе”, рекао је Дачић.

Ако, како каже, те ситуације упоредимо са заинтересованошћу великих сила у региону, то мешање је некада лоше, али је некада и добро, јер може да натера све стране да се посвете миру.

Подсетио је да је Србија још раније отворила Амбасаду у Азербeјџану, а у Јерменији је тај процес у току и за сада имамо само једног дипломату у Јеревану, који обавља функцију српског дипломате.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Налупета се, поготово у вези црквених односа, па наравно да папа воли Иринеја , јер су сестре, пардон, Цркве сматрају сестрама, па су они браћа – по јереси тј. свејереси илити екуменизму што “наш” Патријарх ( пишем велико П само због његових часних претходника ) отворено и јавно признаје.

    5
    2
  2. Ко има право да зове папу у српске земље?

  3. Папа може да дође у Србију као ”Председник” државе Ватикана, позван
    од ”наших државника”, али Он сам то не жели без позива и сагласности
    СПЦ?!
    Ако га позову ”наши државници”, СПЦ то не може оспорити, дакле:
    не постоји дипломатска препека његовом доласку!
    Зашто онда Дачић инсистира на сагласности СПЦ о доласку Папе
    као државника када је Србија секуларна држава?
    Када и ако се буду усагласили РМК црква и СПЦ по питању
    канонизације Степинца, и стекли други услови, онда СПЦ може
    позвати Папу као црквеног поглавара, а не као државника, на чему
    инсистира Ивица Дачић, у своје лично име, али не никада и никако
    у сагласности са већинским Православним СРБским Народом.
    Ако дође као државник, само као државник у Србију, верници РМК цркве
    имају могућности да се састану са својим црквеним поглаваром, и
    то им нико не брани нити оспорава, али условљавати СПЦ на
    пристанак да он дође и као верски поглавар РМК, то би изазвало
    врло непријатну рекацију већинског Правосланог народа Србије,
    због чега Папа и ”наши државници” страхују, имајући у виду
    речи покојног патријарха Павла, у вези са доласком Папе у Србију,
    – ”ДОБРО НАМ НЕ ДОШАО!”
    Папа, као и ”наши државници” треба озбиљно да схвате ове
    рећи Патријарха Павла, јер би омалважавање реченог, као
    савет и упозорење, могла бити и – КЛЕТВА, АНАТЕМА
    још за живота на земљи СВЕТО ГСРБСКОГ ПАТРИЈАРХА Г ПАВЛА!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading