Генерал Бен Хоџис: Срби више нису проруски оријентисани

Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи каже да Србе у било ком делу Балкана више не види као нужно проруске

Фредерик Бен Хоџис (Фото: Сергеј Долженко/ЕПА)

Фредерик Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, а данас сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), оценио је да се од било које земље савезнице НАТО-а којој буде поверено чување осетљивих података црногорских служби очекује да те податке заштити.

Хоџис каже и да од нове црногорске власти очекује да испуни своје обавезе према НАТО-у.

Бивши амерички генерал је уверен да ће нова власт, када су у питању обавезе према НАТО-у, заузети „сталожен, практичан став и испунити своје обавезе као чланица Алијансе“.

„Људи нешто практичније виде и раде кад су заправо на власти и осећају пуну одговорност“, рекао је Хоџис за „Побједу“, коментаришући приступ нове парламентарне већине НАТО интеграцијама.

Хоџис, када су у питању просрпске партије, које не подржавају чланство Црне Горе у НАТО, каже да Србе у било ком делу Балкана више не види као нужно проруске.

„Већина њих схвата да њихова ‘оданост’ Кремљу током протеклих деценија уопште није побољшала њихов квалитет живота или прилике. Због тога и Вучић заузима дугорочан приступ западним интеграцијама. На овај начин сви људи на Балкану могу побољшати свој квалитет живота и показати како млади могу достићи свој потенцијал“, истиче Хоџис.

Упитан да ли се променом власти створио простор за поновно руско деловање у Црној Гори, Хоџис одговара да ће Кремљ увек покушавати тако нешто.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Госн Redneck, плашим се да као бивши бивши командер нато-а, имаш утисак да те неко пита за мишљење, било какво, а нарочито да ли су Срби проруски. Нико те није обавестио, тј. аналитика служби ти није доставила литературу. Дакле, врло важна је стварчица коју ти не разумеш, да ми нисмо у позицији да бирамо на само теби замишљеним теразијама да ли смо про ово или оно. Пошто су ти литературу ускратили, ево бесплатне лекције и обуке. Ми смо и они једно исто, само раздвојени језиком и територијом, али много мање него ти и ви и нпр. британци. Дакле поређење ти је у старту на нивоу тинејџера који не разазнаје шта га гони према пићу и девојкама. Тако да немушто опредељење поменутих наметнутих властодржаца има тежину колико и твоје познавање нпр.девојака и пића, дакле амбвивалентно, нејасно, притупо, острашћено а све због пар одгледаних шведских цртаћа. Тако и због једног потписивања ничега, јер дотични нема овлашћења, немој да се узбуђујеш превише и дајеш себи право тумачења дубљег нивоа на основу краћег ријалитија републиканске странке. Уместо тога, препоручујем да се вратиш у постојбину, и почнеш да се кајеш за све што су ти преци урадили другима и себи, од отимања земље и свега аутохтоном становништву, преко близуродбинског биолошког размножавања, па до очигледно содомскогоморских вредности које ревитализујете, накратко свакако. Или упрошћено- не може брат бити пробратски према брату или сестри, једноставно су браћа. Према прекоокеанским расистима и геноцидашима не може бити ништа, само иста врста, али ми са душом, а ви са непознатим ентитетом који чека Суд Божији, а пре тога стихијску одмазду за милионе побијених индијанаца, који су били мирољубиви према мигрантима. Што се тиче потенцијала, увек смо га имали и дали другима, и себи, за разлику од вас, који сте увек-отимали…

    10
    2
  2. “Шта је баби мило, то јој се и снило”

    9
    1
  3. Poštovana braćo, kratko ću iz ugla običnog građanina CG. Ovaj penzionisani general voli da “mlati” praznu slamu, ali…nevoljno moram da priznam, da je, što se tiče CG, u većini, u pravu! CG je zadnjih 30-tak godina, bila skoro…ruska. Neću da kažem gubernija, ali jeste jako blisko bila povezana sa Rusijom. Ja sam se kao Srbin iz CG tome u početku jako radovao, dolaze braća Rusi, pravoslavci, Sloveni…kupuju nekretnine, troše novac, gradi se CG takvom brzinom da to u našoj istoriji nije zabilježeno. SVE što je izgrađeno u CG zadnjih 30 godina, izgrađeno je ruskim parama. Najviše turista nam je stizalo iz Rusije, ljeti se dešavalo da po 10-tak ruskih aviona sleti na aerodrom Tivat. Novac su nemilice trošili, restorani su bili puni, pili su najbolja vina, taxisti su ih “drali” kao i majstori raznih zanimanja, Rusi su ostavili ogroman novac, Ruskinje su se lako davale, puno je naših momaka dobro profitiralo, Crnogorke su lijepe pare zaradile u poslovnoj pratnji…Oleg Deripaska je u postupku pljačkaške privatizacije uz odobrenje M.Đukanovića kupio Kombinat aluminijuma, novcem ruskih oligarha dobijena je na nepošten i nemoralnan način nezavisnost CG. RUSIJA JE PRVA ČESTITALA NEZAVISNOST! Gledao sam pijane i bahate Ruse kako ogromni novac troše po kafanama i restoranima, piju najskuplja vina, voze najbolje automobile! Smučili su mi se, gledao sam ih sa prezirom i nekoliko puta zbog takvog njihovog ponašanja stupao sa njima u verbalne i fizičke konflikte.
    Neznam šta se desilo 2016. godine, samo znam da je Miljova vlast maestralno odigrala “državni udar”, predsjednik Srbije je na razne načine pomagao svom “poslovnom partneru i prijatelju” M.Đ. CG je Rusiji uvela sankcije (haha…)po ovdašnjoj štampi se i dan, danas piše sve najgore o Rusiji…Nikad se ruski ambasador u Podgorici nije oglasio, Rusi prodaju svoje nekretnine po daleko nižim cijenama od stvarne vrijednosti, sele se, tiho odlaze…Njihove nekretnine najčešće kupuju Turci, Azerbejdžanci, Arapi…Kada bi samo neko uspio da približno izračuna koliko su Rusi novca “prosuli”u CG, sve bi bilo mnogo jasnije.
    Nigdje ovdje nemožete čuti od zvaničnih adresa koliko su Rusi pomagali i spasavali od gladi tadašnju malu Crnu Goru Petrovića, koliko su novca i oružja slali, to više niko nepominje! Nažalost, i ja mislim, da ovi Rusi koji su dolazili prethodnih godina nijesu oni pravi Rusi o kojima su mi đedovi pričali i o kojima sam u knjigama čitao! Isto mislim i o većem dijelu Srbijanca koji dolaze da “letuju”u CG.
    P.S. Potpisnik ovih redova je kapetan JNA i Vojske SCG u penziji, u ljetnjim mjesecima “divlji taksista”.

    5
    3
  4. Госн капетане,

    наравно да је ваш утисак тачан. Међутим, чињеница је да многи од нас не мисле на исте слојеве друштва, већ имамо начелан став, као уосталом и они. Замислите да њихов државни врх доноси дипломатске одлуке у односу на наше мајсторске гравуре од безалтернативне европе до браћа пред изборе. Дакле, то је становништво свих слојева и образовања, а ми се ослањамо на изданке који нас често незаслужено штите попут ласерски прецизног инсистирања на 1244 итд. Или на онај манастир у Русији који свакодневно узноси молитве за спас Србије већ више од деценије и то замислите, са пуно дечице која читају молитве, или на оне монахе Валаамског манастира који су у вечери бомбардовања нас 99, довели у питање своје монашке завете и почели да се пријављују у добровољце, па их је игуман једва одвратио. Туристи сигурно нису мерило онога што вам је ђед причао, али нису никад ни били. Као ни наши туристи што нису мерило српства, нарочито тајкуни. Ипак се мисли на достојанствене људе и код нас и код њих.

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading