Бискупија Хилдесхајм се ограђује од позива свећеника Винка Пуљића да се новчано подрже негатори Јасеновца

По мишљењу бискупије Хилдесхајм, на чијем подручју Пуљић обавља свој пасторални и, очигледно, политички ангажман, грех је позивати да се финансирају негатори Јасеновца

Фото: Фејсбук

Немачка бискупска конференција саопштила да се ограђује од објава римокатоличког свештеника Винка Пуљића, који је на свом Фејсбуку позивао људе да новчано подрже негаторе Јасеновца.

Пуљић је 12. септембра објавио пост у коме се наводи да Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац позива све да својим донацијама помогну утврђивање реалне слике догађаја у логорима Јасеновцу и Старој Градишки, као и других збивања у Другом светском рати и поратном раздобљу.

„Од оснивања Друштва 2014. године наши чланови су низом књига, чланака, фељтона и јавних иступа снажно у јавности оспорили црне митове о јасеновачком логору”, навео је Пуљић.

Реч је о објави коју потписује контроверзни публициста Игор Вукић, аутор књиге “Радни логор Јасеновац”, у којој негира злочиначки карактер тог усташког логора, а Пуљић ју је пренео на свом Фејсбуку.

https://www.facebook.com/donvinko.puljic/posts/3256998967752502?cft[0]=AZXPYbiCbR4axBPxW044y1dw4nRgIUpxD2-cFopB0LOnyDfjMEvJthEWRvJIpOC3vcRJAjSDwNgWPqE5EU5kjjDtWX2QW62muiSwfjWIhmpCUgtcl8OMfc75A2qhcN7dBn8&tn=%2CO%2CP-R

По мишљењу бискупије Хилдесхајм, на чијем подручју Пуљић обавља свој пасторални и, очигледно, политички ангажман, грех је позивати да се финансирају негатори Јасеновца.

Портпарол бискупије Волкер Бауерфелд изјавио је да ће хрватског свештеника позвати да се огради од Друштва за истраживање логора Јасеновац.

„За једног католичког свештеника неприхватљиве су симпатије према фашистичким покретима“, нагласио је Бауерфелд и додао да се „поруке јеванђеља не могу спојити с фашизмом”, преноси Индеx.

Он је истакао да Пуљић није дијецезански свештеник њихове бискупије и да ће се о његовој судбини одлучити након консултација са централом Хрватске католичке мисије у Франкфурту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading