РСЗ: Просечна плата премашила 510 евра

Просечна јулска нето зарада по запосленом у Србији износила је 60.029 динара, наводи Републички завод за статистику

Фото: Пиксабеј

Републички завод за статистику потврдио је данас званично да је просечна нето плата у Србији у јулу први пут у историји премашила 510 евра.

Наиме, просечна јулска нето зарада по запосленом у Србији износила је 60.029 динара.

Просечна нето плата за јул порасла је за 9,1 посто номинално и за 7,0 процената реално у односу на исти месец 2019. године, објављено је на веб сајту РЗС-а.

Јулска просечна бруто зарада износила је 83.016 динара, и већа је за 9,2 процента номинално, односно за 7,1 одсто реално на годишњем нивоу, јавља Танјуг.

Медијална нето зарада за јул 2020. године износила је 45.736 динара, што значи да је 50 посто запослених остварило зараду до наведеног износа.

Раст бруто зарада у периоду јануар-јул 2020. године, у односу на исти период прошле године, износио је 9,5 посто номинално, а 7,9 одсто реално.

Истовремено, нето зараде су у седмомесечном периоду скочиле номинално за 9,3, а реално за 7,7 процената, према подацима РЗС.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Чиста ноторна лаж. Ко иђсве нституције које је картел урушио и претворио у своје личне канцеларије и испоставе картела. Питање је зашто онда ПИОЂфонд не примењује проценат БДП који објављује РЗС већ га умањује по њиховој изјави на реалну основу. Ко ту лаже. Друго по закону ако плате расту и пређу 10% повећањља онда се пензије повећавају за 5% али то се не пеимењује очигледно због лажних информација..А ко ће утврдити те лажне информације кад немамо институције државе. Овде је чудно као и све досад што је о јављивао РЗС чим се велеиздајник јавно истакне и каже како је просечна плата 510 евра одма после дан два РЗС се изјашњава како је просечна пласта већа од оне коју је велеиздајник објавиожажса друге стране никад већа задуженост грађана само да преживе.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading