Смиља Тишма: Беатрис Грајф, „израелска мајка” јасеновачких мученика

Беатрис Грајф, велики пријатељ Србије, дала је велики допринос очувању културе сећања на заједничко страдање Срба и Јевреја

Беатрис и Гидеон Грајф (Фото: Слободан Бибић/Министарство спољних послова)

Госпођа Беатрис Грајф, „израелска мајка” јасеновачких мученика – како смо је ми, преживела деца јасеновачког логора, звали – преминула је у суботу, у 94. години, у домовини у чије темеље је уградила свој живот. Беатрис Грајф је била упорни борац против заборављања великих злочина почињених над јеврејским народом, али и над Србима, Ромима и свим антифашистима страдалим током Другог светског рата у нацистичким и усташким концентрационим логорима. Била је сарадник исто тако великог Симона Визентала, који је свој живот посветио трагању за истином и за сваком јеврејском жртвом нацистичких логора смрти. Била је и саборац Голде Меир, прве жене премијера Израела, и у то време директорка полиције Израела. Била је пријатељ председника Удружења преживелих из Аушвица Моше Ха Елиона, који је пре две године, заједно с њом, био гост Београда.

Откривању сваког страдалишта и сваке жртве нацистичких логора смрти свој живот посветио је и њен син професор Гидеон Грајф, водећи израелски експерт за Аушвиц и Холокауст, који је носилац ордена председника Србије и дипломатске титуле витеза светосавског пацифизма. Професор Грајф је пре само десетак дана отворио највећу изложбу о Јасеновцу у Спомен-парку „Крагујевачки октобар”. Том приликом промовисао је своју трилогију о геноциду и Холокаусту у НДХ са 2.500 страница историјских доказа и релевантних сведочења преживелих. Овом историјски важном тренутку лично сам присуствовала.

Гидеон Грајф (Фото: Лична архива), насловна страна књиге

Госпођа Беатрис је подржавала све активности свог сина у заштити и неговању незаборава на пострадале и нацистичка стратишта на којима су остали животи Јевреја, Срба и српске деце, чега сам, нажалост, била сведок и ја. О томе је говорио и њен син у интервјуу за „Политику” пре две године.

Била је велики пријатељ Србије, дала је велики допринос очувању културе сећања на заједничко страдање Срба и Јевреја. Госпођа Грајф је била гост Републике Србије и Републике Српске, била је на пријему код патријарха српског Иринеја, као и код министра спољних послова господина Ивице Дачића. Последњи пут је била у Србији прошле године, када је присуствовала међународној конференцији поводом 20-годишњице бомбардовања у Дому војске, присуствујући свим промоцијама књига о Јасеновцу.

Смиља Тишма (Фото: Политика)

Дала је и несумњиву подршку отварању прва два академска центра „Свети Сава и Јехуда Алкалај” – 26. септембра 2019. у Београду и 20. новембра 2019. у Јерусалиму – а подржала је и ангажовање свог сина проф. Грајфа, у својству председника Међународне комисије о Сребреници.

О њеном посебном осећању за страдање јасеновачких мученика сведочи и њена фотографија поред фреске с ликом Вукашина Мандрапе у Храму Светог Саве. Случајност је, али не могу да не тражим неку симболику у томе што је испустила своју племениту душу у данима када српска црква и народ обележавају сећање на страдања новомученика јасеновачких.

Била је и остала велики пријатељ српског народа. Ја сам преживело дете јасеновачког мучилишта и госпођа Беатрис Грајф ће у мом сећању остати као храбра, одважна и снажна жена која се борила за историјску истину о страдањима у том усташком логору смрти. Жалим што није било времена да је примим и угостим у Народној скупштини, у својству председавајућег НС и народног посланика.

Њена мисија била је света и великомученичка.

Слава јој и хвала.

Аутор преживела дечјег логора смрти „Јасеновац” и најстарији народни посланик актуелног сазива Народне скупштине Србије

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 9. 2020)

 



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading