Приштина: Потписана заједничка изјава између америчког ДФЦ-а и тзв. Косова

Ми смо као влада посвећени, извршили смо неопходне припреме и очекујемо да ћемо у потпуности спровести споразум”, рекао је Авдулах Хоти

Ричард Гренел и Авдулах Хоти (Фото: КоССев)

Премијер Косова Авдулах Хоти и извршни директор Америчке међународне корпорације за финансије и развој (ДФЦ) Адам Болер потписали су вечерас заједничку изјаву којом су поздравили брзо закључивање новог споразума о промоцији инвестиција између Косова и САД.

Делимо жељу да се овај споразум потпише што је пре могуће и да ступи на снагу у врло блиској будућности, након завршетка наших унутрашњих процедура, наводи се у потписаној заједничкој изјави.

Очекује се да ће нови косовско-амерички споразум о промоцији инвестиција пружити приступ читавом спектру инвестиционе подршке коју пружа Америчка финансијска корпорација за међународни развој, као и утврдити деловање у вези подршке ове корпорације пројектима на Косову и њихово третирање од Косова”, наводи се у документу који су потписали Хоти и Болер.

„После историјске економске нормализације између Србије и Косова, за коју је споразум постигнут 4. септембра 2020. у Вашингтону, Косово и Србија намеравају да унапреде преговоре, након ступања на снагу новог Споразума између Косова и Србије о промоцији инвестиција, повезаних са важним пројектима на Косову, укључујући пројекте за које постоји договор да буду део економске нормализације између Србије и Косова”, наводи се у заједничкој изјави.

Косово и САД имају за циљ посвећеност примени новог споразума о промоцији инвестиција између Косова и САД, верном применом споразума, од обе земље се очекује да идентификују пројекте који даље јачају економску интеграцију и развој у региону, наведено је изјави и поздрављена ова достигнућа као конкретан доказ снаге односа између Косова и САД.

Авдулах Хоти: Присуство америчке администрације показатељ Трампове одлучности

Хоти је рекао да му је велика част што је примио делегацију из САД-а, да њихово присуство говори о Трамповој одлучности и озбиљности његове администрације за спровођење споразума.

„Имали смо опширан, детаљан разговор о свим тачкама споразума и са задовољством кажем да ћемо ускоро почети са даљим радом. Уз овај нови економски споразум, верујем да ћемо да напредујемо. Овај споразум створиће хиљаде радних места, у области инфраструктуре и економског развоја. Очекујемо да ће следеће недеље тимови министарстава да раде заједно са представницима Сједињених Америчких Држава”, изјавио је Хоти.

Навео је да је у региону створен нови економски замах и да ће заједно са њим кренути напред и додао да ће овај договор створити хиљаде радних места.

„Ми смо као влада посвећени, извршили смо неопходне припреме и очекујемо да ћемо у потпуности спровести споразум”, поручио је Хоти.

Адам Болер: Финансираћемо многе пројекте

Извршни директор Америчке међународне корпорације за финансије и развој (ДФЦ) Адам Болер обратио са медијима након потписивања споразума са премијером Хотијем.

„Финансираћемо многе пројекте попут ауто-путева и железница. Такође смо разговарали о скијалишту. Видећете наредних дана. Веома смо посвећени развоју малих предузећа на Косову. Донећемо финансијски развој са ресурсима које овде имате“, рекао је Болер.

Потписивање изјаве сутра у Београду

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састаће се са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

Састанак ће бити одржан у 14 часова у Палати Србија, након којег ће представници двеју делегација потписати Заједничку изјаву.

Иначе, споразумом из Вашингтона Косово се сложило да неће тражити чланство у међународним организацијама у року од годину дана, док се Србија, са друге стране, сложила да заустави кампању за повлачење признања независности Косова у року од годину дана.

Споразуми потписани у Белој кући

Према споразуму, Косово ће се придружити мини-шенгенском простору, који је успостављен 2019. године и где већ учествују Србија, Албанија и Северна Македонија.

У споразуму се такође помиње језеро Газиводе, где се наводи да ће стране сарађивати са америчким Министарством енергетике на студији изводљивости, како би ово језеро делиле као сигурног снабдевача водом и енергијом.

Такође се каже да се Косово и Израел признати, а да ће Србија амбасаду из Тел Авива преселити у Јерусалим.

Гренел, заједно са још 13 америчких званичника, дошао је у Приштину две седмице након што је у Белој кући потписан косовско-српски споразум о економској нормализацији.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 21. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading