Бор: Заустављен рад топионице бакра да би се смањило загађење

Разлог превременог ремонта је, како је објашњено, повећана емисија димних гасова протеклих дана, услед квара на опреми погона, што је негативно утицало на квалитет ваздуха у Бору

РТБ Бор (Фото: Д. Јевремовић)

Компанија Србија Зиђин Копер данас је саопштила да је зауставила рад топионице бакра у Бору због ремонта, који је био планиран за новембар. Разлог превременог ремонта је, како је објашњено, повећана емисија димних гасова протеклих дана, услед квара на опреми погона, што је негативно утицало на квалитет ваздуха у Бору.

„После испитивања потврђено је да су узроци овог прекорачења озбиљна оштећења већ веома старе опреме за сакупљање прашине и димних гасова, као и система за одсумпоравање, што доводи до повећања преливања димних гасова”, наводи се у компанијском саопштењу.

Истакнуто је да Зиђин придаје велики значај заштити животне средине, а да је прекомерна емисија димних гасова била проблем и пре него је та компанија преузела Рударско-топионичарски басен (РТБ) у Бору. Додаје се да димни гасови из топионице нису једини узрок загађења ваздуха у Бору.

Због старости постојећих објеката потребно је спровести свеобухватну техничку реконструкцију и делимичну изградњу топионице, што се посебно односи на систем за сакупљање димних гасова и систем за одсумпоравање, истакнуто је у саопштењу.

Компанија је подсетила да су уговором о преузимању РТБ предвиђене инвестиције од 265 милиона евра и да је планирано да до краја 2022. године буде урађена техничка реконструкција топионице.

У РТБ је Зиђин до сада уложио 38,15 милиона долара у унапређење животне средине и еколошку обнову, а план је да до краја радног века рудника у ту област буде инвестирано још 120 милиона долара, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading