Вашингтон: Израел, УАЕ и Бахреин потписали споразум о успостављању дипломатских односа

Посматрачи кажу да је тај споразум још један знак нове динамике на Блиском истоку, где се све више арапских држава приближава Израелу, што Палестинце оставља изолованим

Абдулатиф бин Рашид Алзајани, Бењамин Нетанијаху, Доналд Трамп и Абдулах Бин Зајед (Фото: ЕПА/Jim Lo Scalzo)

Израел, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин потписали су историјски споразум о успостављању дипломатских односа у присуству америчког председника Доналда Трампа у Белој кући.

Документ под називом Споразум Абрахам потписали су израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, министар спољних послова УАЕ Абдулах бин Зајед и шеф дипломатије Бахреина Абдулатиф бин Рашид Алзајани уз посредство америчког председника Доналда Трампа, пренео је Глас Америке.

„Окупили смо се да бисмо променили ток историје. Након деценија подела и сукоба – обележавамо почетак новог доба за Блиски исток”, поручио је у свом обраћању Доналд Трамп домаћин церемоније, поводом нормализације односа Израела и две арапске државе – Уједињених Арапских Емирата и Бахреина.

„Захваљујући изузетној храбрости лидера ове три државе правимо значајан искорак у будућност у којој ће људи свих вера и порекла живети заједно у миру и просперитету”, истакао је он.

Председник Сједињених Држава рекао је да ће Израел, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин успоставити дипломатска представништва – амбасаде, разменити амбасадоре и отпочети сарадњу као партнери.

„Они су пријатељи”, поручио је Трамп током обраћања.

„Споразуми ће послужити као основа за свеобухватни мир широм читавог региона – нешто за шта су до скоро сви мислили да је немогуће”, подвукао је председник САД.

Бењамин Нетанијаху, Абдулах Бин Зајед и Абдулатиф бин Рашид Алзајани (Фото: Haaretz)

Амерички председник је истакао да, како се изразио, историјско потписивање доказује да се народи Блиског истока ослобађају пропалих приступа који су обележили прошлост.

„Потребно је да народи тог региона иза себе оставе разлике, уједине се против заједничког непријатеља и сарађују како би се остварили безбедност и напредак”, рекао је Трамп, преноси Танјуг.

Председник САД-а се пре церемоније састао са представницима држава потписница споразума означеног као историјски.

Израел и УАЕ постигли су споразум 13. августа, а Бахреин је у петак, 11. септембра, саопштио да ће формално признати Израел.

Према споразуму Абрахам, израелски премијер пристао је да стопира планове о анексији делова Западне обале.

Посматрачи, међутим, кажу да је тај споразум још један знак нове динамике на Блиском истоку, где се све више арапских држава приближава Израелу, што Палестинце оставља изолованим.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading