Генерал Бен Хоџис: Одустајањем од војних вежби Србија показала извесну дозу храбрости

Хоџис предложио да Србија позове Белорусију на билатералне вежбе и да се, онда, у будућности, прикључе припадници америчке, британске, или пољске војске

Бен Хоџис (Фото: Сергеј Долженко/ЕПА)

Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи Бен Хоџис изјавио је да одлука власти Србије да привремено суспендују учешће у војним вежбама показује извесну дозу храбрости Београда.

Хоџис, сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), рекао је за Глас Америке да та одлука показује способност Србије да буде независна и да следи сопствени курс, када то жели.

„Тако да би то требало да пошаље позитивну поруку Европској унији и Сједињеним Америчким Државама, да је спремна да се одупре и другим притисцима који отежавају проналажење неке врсте решења у односима са Приштином“, казао је генерал Хоџис.

Влада Србије је у среду одлучила да прекине све војне вежбе и активности са свим партнерима у наредних шест месеци ради очувања позиције војне неутралности.

Министар одбране Србије Александар Вулин навео је тада да је Србија такву одлуку донела после „страшног и незаслуженог“ притиска Европске уније.

Србија је требало да буде учесница војне вежбе „Словенско братство“ у Белорусији, са војском земље домаћина и Русије. Србија је учешће отказала дан пре поласка војника за Белорусију.

Хоџис наводи да је уверен да је Србија годинама под „значајним притиском“ Русије.

„Кремљ је увек отежавао властима Србије када су српске снаге учествовале у вежбама са НАТО, западним или америчким снагама. Запад, са друге стране, никада није вршио притиске или се мешао када су српске оружане снаге учествовале у вежбама са Русијом и Белорусијом“, навео је.

Хоџис је додао да је „суверено право сваке нације да предузима кораке за које сматра да су у њеном најбољем интересу и који највише доприносе њеној безбедности и напретку“.

Додао је да „поштује право Србије да одржава војне вежбе са ким год то жели“.

Према подацима специјализованог портала Балканска безбедносна мрежа, Србија је прошле године одржала 17 заједничких војних вежби, 13 са НАТО и другим државама, а са Русијом четири.

На једној од њих, прошлогодишњој вежби „Словенско братство“, руски ракетни систем С-400 први пут је приказан ван територије Русије, и то баш у Србији.

Хоџис је предложио могућност да Србија позове Белорусију на билатералне вежбе.

„А онда, у будућности, да се прикључе припадници америчке, британске, или пољске војске, односно припадници оружаних снага западних земаља. Да се промени динамика и Белорусији пружи прилика да спозна припаднике оружаних снага са Запада. Они не морају бити руски вазал, иако нажалост делује да је то оно што Кремљ жели“, рекао је некадашњи високи амерички званичник.

Србија се недавно придружила заједничкој Декларацији ЕУ о Белорусији, донетој пошто су белоруски демонстранти оспорили званичне резултате председничких избора према којима је убедљиво победио дугогодишњи шеф државе Александар Лукашенко.

Европска унија у декларацији осуђује насиље Лукашенковог режима над демонстрантима, угрожавање слободе говора и окупљања.

Хоџис наводи да се „много тога доброг може десити уколико Србија настави тим путем и ако Запад дугорочно остане посвећен стратешком инвестирању у економију Србије“.

„Веома је важно да САД и ЕУ сарађују са Србијом и остану посвећени њеним западним интеграцијама. Главни добитници ће бити млади људи у Србији“, навео је Хоџис за Глас Америке.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 11. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ја бих пре ово назвао Стокхолмски синдромом,кад се жртва везује за отмичара и мисли да ако сарађује да ће јој бити боље,е неће јој бити боље јер њу је отео терориста зарад своје користи а, не њене.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading