Дритан Абазовић: Влада ће пасти ако се не поштује споразум, премијер грађанске оријентације

Очекујем да они који желе да буду дио споразума поштују сам споразум. Ако то хипотетички не буде испуњено, пашће влада. Крај приче. По цијену политичке кризе, рекао Абазовић

Дритан Абазовић (Фото: Вијести/Саво Прелевић)

Носилац листе „Црно на бијело“, Дритан Абазовић изјавио је да лично вјерује да нови црногорски премијер треба да буде неко „грађанске, прогресивне оријентације који би био добра реклама Црној Гори, и у свијету у самој Црној Гори“, наводећи и да је још рано говорити о персоналним рјешењима.

Абазовић је, у интервјуу за нови број недељника НИН, навео и да ће влада састављена од три побједничке опозиционе листе пасти ако изневјере међусобни споразум.

„Очекујем да они који желе да буду дио споразума поштују сам споразум. Ако то хипотетички не буде испуњено, пашће влада. Крај приче. Одговорни политичари се држе договора. По цијену политичке кризе“, рекао је Абазовић.

Он је, говорећи о томе да ли ће нека питања као што је Косово или НАТО постати тачке спорења, навео да је „немогуће ући у главе и срца људи и промијенити то како се осјећају“.

„Размишљати тако је дилетантизам“, рекао је.

„Али то не значи да је немогуће договорити се о принципима формирање нове владе“, рекао је Абазовић, који је јуче са осталом двојицом лидера опозиције – Здравком Кривокапићем и Алексом Бечићем потписао коалициони споразум о новој влади.

Он је рекао и да је „по његовом скромном суду црногорски предсједник Мило Ђукановић политички завршио“.

„Кохабитација ће бити добар тест за демократски потенцијал Црне Горе, макар трајала неколико мјесеци“, рекао је Абазовић.

Према његовим ријечима, логично би и морално било да Ђукановић „поднесе оставку по формирању владе и да се потом распишу предсједнички избори“.

„Улога предсједника је ионако протоколарна. Признао је пораз, а ако буде опструирао функционисање државе, знаћемо како да политички одговоримо“, нагласио је Абазовић.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 10. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Стратегија црногораца је проста – убеђивати Србе да буду биомаса, пешадија за смену диктатора, за изгласавање и одржавање нове владе а да се стрпе догодине да можда наслуте какву корист и суштинску промену. Постоји уставно решење да Срби већ сад имају сопствене школе, директоре, разреде, србски језик и књижевност, све предмете на србском, сопствене уџбенике историје (па да остали уче шта год желе). До сада је изговор био “не да Мило”, видећемо како ће се изговарати убудуће—

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading