Авдулах Хоти: Пристали смо на мини Шенген на инсистирање САД, ЗСО државна обавеза

Премијер тзв. Косова не сумња да ће споразум из Беле куће, за који каже да јача суверенитет Косова, бити спроведен

Авдулах Хоти (Фото: Снимак екрана/N1)

Приштинска делегација била је против тачке споразума о Мини Шенгену, али је на захтев САД променила мишљење, размена територија уклоњена је са стола. Формирање Заједнице српских општина је „државна обавеза“. Огласио се данас косовски премијер, Авдулах Хоти, након прошлонедељих догађаја у Вашингтону који су резултирали потписивањем „споразума о економској нормализацији између Београда и Приштине“, али и овонедељних у склопу дијалога у Бриселу на којима је постигнут договор о три и уједно отворене нове две теме – ЗСО и финансијска потраживања.

Хоти: Вашингтонским споразумом за инфраструктуру издвојено више од милијарду долара

Споразум о економској нормализацији односа између Србије и Косова који је потписан у Вашингтону представља „велики корак ка постизању свеобухватног коначног споразума са Србијом”, још једном се могла чути порука косовског премијера. Данас ју је изнео на седници косовске владе у Приштини.

Говорећи о економском аспекту споразума, поручио је да је њиме предвиђено преко милијарду долара за инфраструктурне пројекте на Косову, саопштено је из косовске владе.

Затим је истакао и политички значај договора, наглашавајући да он „означава још један корак у изградњи дипломатског идентитета државе Косово уз признање Израела“.

Потписивање споразума у Вашингтону, 4. 9. 2020. (Фото: Леа Милис/Ројтерс)

Назначио је да ће се врло брзо у Влади наћи план рада за реализацију споразума потписаног у Вашингтону.

Хоти на конференцији о мини Шенгену, језеру Газиводе, ЗСО

Након састанка владе, Хоти је на конференцији за новинаре говорио о мини Шенгену, узајамном признавању са Израелом, тачки споразума која се односи на језеро Газиводе, али и о Заједници српских општина, пренела је приштинска Коха.

Хоти не сумња да ће споразум из Беле куће, за који каже да „јача суверенитет Косова“, бити спроведен.

„Веома сам задовољан што смо у року од три месеца на власти успели да консолидујемо нарушене односе. Примењују се принципи које смо усвојили у влади. Када Скупштина Косова почне са радом поднећу извештај о споразуму из Вашингтона и састанка у Бриселу”, истакао је Хоти.

Текст Вашингтонског споразума (1. страна)

Како је Хоти навео, признање Израела није изненађење, јер су били у контакту са Белом кућом. Међутим, косовски премијер је, са друге стране, изненађен брзином постизања договора о међусобном признању.

Говорећи о мини Шенгену, Хоти је појаснио да је приштинска делегација били против ове тачке споразума, али да се на захтев САД, Косово ипак придружило овој регионалној иницијативи.

„Када нам је то представљено у Вашингтону, били смо против, али је Бела кућа тражила да се придружимо овој регионалној иницијативи. Дакле, наш став јесте био против, Бела кућа је захтевала и сложили смо се”, казао је Хоти.

Својим коалиционим партнерима поручио је да он у дијалогу представља Владу, а не себе, те да се ниједно чланство у међународним организацијама и ниједно ново признање не могу постићи без подршке Сједињених Држава и кључних земаља ЕУ“.

Када је у питању тачка споразума која се односи на језеро Газиводе, а којој се жестоко противио Хотијев коалициони партнер – Рамуш Харадинај, а потом, када је, како је сам потврдио, измењена, пристао да подржи споразум, Хоти наводи да ће „енергетско одељење урадити студију изводљивости на основу које ће бити познато како ће се та вода користити“.

Додао је још да је са „стола уклоњена размена територија”, и подвукао да неће бити тачке која утиче на суверенитет Косова.

Текст Вашингтонског споразума, приштинска верзија (2. страна)

Критике Покрета Самоопредељење поводом постигнутог споразума у Вашингтону, премијер Авдулах Хоти оцењује као „наставак њихових грешака“.

У међувремену, на изјаве да је „арогантан“ од стране председнице косовске скупштине, Вјосе Османи, рекао је да оне нису на месту.

„Османи схвата да је то грешка након три године. Могу да набројим 119 посланика који могу да раде посао боље од ње“, рекао је Хоти на конференцији за новинаре након састанка владе Косова.

Осврћући се на формирање Заједнице српских општина – теми која је овог понедељка покренута у склопу нове рунде дијалога у Бриселу, Хоти је рекао да је то „државна обавеза“, као и да ће видети како ће напредовати у том правцу, преноси Коха.

„Оно на чему радимо је да се договоримо о методологији како третирати државни дуг и ратну одштету у складу са конвенцијама”, додао је Хоти.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 9. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading