Сузана Васиљевић: Пресељење амбасаде у Јерусалим није коначна одлука

О следећим корацима ће се разговарати и то све зависи од поступака Израела. Ми за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано, рекла саветница за медије председника Србије

Сузана Васиљевић (Извор: Снимак екрана/ТВ Прва)

Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић изјавила је, гостујући на телевизији Прва, да су српске службе безбедности упозориле државну делегацију да ће бити тачке 10 током разговора у Вашингтону. Навела је да пресељење српске амбасаде у Јерусалим „није коначна одлука“. Каже да је потписани споразум заправо „изјава о намерама“, али и обавезујући документ. У том споразуму лоших страна нема, он је најкориснији за Србију и регион Западног Балкана, наводи. Додала је да је могуће да ће Ричард Гренел доћи у Србију после 20. септембра.

Она каже да пресељење амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим није дефинитивно.

„Пресељење амбасаде у Јерусалим није коначна одлука. О следећим корацима ће се разговарати и то све зависи од поступака Израела након тога. Ми за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано. Та тачка није на нашем папиру, има је на папиру Приштине, нема је на нашем папиру”, казала је Васиљевић.

На питање како су на премештање амбасаде у Јерусалим реаговале арапске земље, Васиљевић је навела да су реакције углавном биле позитивне и да Србија „нема никаквих већих замерки“. „О томе ће председник говорити у наредном периоду“, најавила је Васиљевић.

Она је рекла и да је српска делегација, која је учествовала на разговорима у Вашингтону, захваљујући нашим службама безбедности имала назнаке да ће се на столу наћи „тачка 10“.

„Делегација Србије је отишла у Вашингтон уз сазнање да постоји могућност да ће се на том папиру наћи нешто што има везе са захтевом приштинске делегације. Знате да су они свој одлазак у Вашингтон условили, учешће у преговорима, да дође до међусобног признања између Србије и Косова“, рекла је Васиљевић.

Како је објаснила, „ми смо имали (такве) информације, наше безбедносне службе су добиле информације пред одлазак“ у Вашингтон.

Према њеним речима, Вучић је покушавао европске званичнике да упозори на могућност да се нађе та тачка, имао је неколико телефонских разговора са европским лидерима, „покушавајући да им објасни да се то може десити“.

„Они су рекли да тога неће бити већ је то економски споразум, али сте видели да се тачка 10 нашла на папиру који је стављен пред Вучића“, рекла је Васиљевић.

Како је навела, специјални представник америчког председника Ричард Гренел је наговештавао да ће бити изненађења али не и шта конкретно.

„Вучић је рекао да је та тачка за Србију немогућа и да то Србија никада неће урадити, да Србија не може да настави преговоре ако то остане на папиру. Направљена је пауза од два сата за консултације, када се наша делегација вратила назад у Белу кућу те тачке на папиру више није било“, казала је Васиљевић.

Васиљевићева је рекла да ће после 20. септембра, у Србију ће доћи Адам Болер и вероватно Ричард Гренел и тад ће се, како каже, наставити разговори о економији. „Наставак преговора у Бриселу ће бити крајем месеца и тад ће тема бити оснивање Заједнице српских општина и економске обавезе“, навела је Васиљевић.

„Лавров се извинио због Захарове“

Додаје да је Вучић током боравка у Бриселу разговарао са министром спољних послова Русије, као и да се Лавров извинио због Фејсбук поста Марије Захарове.

„Тај гест је био непримерен и недостојан њене позиције. Тај разговор се догодио док смо ми били у Бриселу, а господин Лавров се извинио због некоректног геста своје сараднице. Не могу да причам о детаљима, оно што смо хтели да кажемо је наведено у саопштењу“, навела је она.

О седењу у Белој кући

Васиљевић је рекла да је протокол седења у Белој кући потпуно исти за све земље, као и да је Вучић седео наспрам Трампа због епидемиолошких мера.

„Да ли сте ви видели да је у Приштини било ко реаговао на то како је седео Хоти? То је протокол који је успостављен од тренутка кад је пандемија почела – како за све, тако је било и за нас“, објаснила је Вучићева саветница за медије.

Опрема: Стање ствари

(N1, 9. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Како прокоментарисати ту сузну Сузану и њено блебетање? Можда ипак најбоље на енглеском: Pathetic, clumsy, stupid lying losers! Просто се намеће поређење са оном московском Захаровом… Није да сам русофил – далeко од тога, , али Захарова је макар згодна плавуша – а познато је: Gentlemen prefer blondes!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading