Times of Israel: Србија неће преселити амбасаду у Јерусалим ако Израел призна Косово

Дипломатски односи са Косовом су једна ствар, признање као независне државе су потпуно друга ствар. То ће уништити односе Израел-Србија, упозорио српски извор израелског листа

Извор: Times of Israel

ЈЕРУСАЛИМ – Србија неће испунити обећање о премештању своје амбасаде из Тел Авива у Јерусалим ако Израел призна њеног непријатеља Косово, упозорио је данас извор близак влади у Београду, наводи „Тајмс ов Израел”.

Исти извор додаје да ће формално признање проглашења независности Косова из 2008. године „уништити” односе јеврејске државе са Србијом. „То би могло да се заврши потпуним хаосом, ако нема компромиса о томе какве ће односе Израел на крају имати са Косовом”, рекао је анонимни извор за тај лист.

„Дипломатски односи са Косовом су једна ствар, признање као независне државе су потпуно друга ствар. То ће уништити односе Израел-Србија”, упозорио је српски извор.

У петак је кабинет премијера Израела Бенјамина Нетанијахуа издао саопштење да су Косово и Израел одлучили да „успоставе пуне дипломатске односе између две земље”, подсећа израелски лист.

Тај договор је очито био део споразума између Косова и Србије којем је посредовала администрација САД. „Тајмс ов Израел” наводи да се Србија и Косово не признају и да су потписали одвојене споразуме са САД о нормализацији економских односа.

Београд је у свом договору са САД обећао да ће преселити амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године.

У договору са Приштином се наводи да су „Косово и Израел пристали да се међусобно признају”.

Лист наводи да је на церемонији потписивања у Белој кући председник Србије Александар Вучић поменуо да је било „велике битке” између Србије и САД о признању Косова.

„Они су мислили да би ми требало да позовемо Израел да призна Косово и ми смо рекли да не можемо јер то подрива нашу политику. Ми смо рекли да ако се Израел и Приштина од томе сложе, у реду. Такође смо рекли Израелу да ако поштује Србију онда ће наша земља преселити амбасаду у Јерусалим”, рекао је Вучић.

Неки аналитичари су разумели изјаву о потреби да Израел поштује Србију као наговештај да ће та земља преселити амбасаду само ако се јеврејска држава уздржи од признања Косова.

Бивши амбасадор Израела у Београду Артур Кол је изјавио да је Вучић рекао како одлука Израела да призна Косово није повезана са споразумом потписаном у Белој кући и да је то сопствена одлука Израела и такође да је премештање амбасаде Србије условљено поштовањем интереса Србије.

„То је велики наговештај да уопште неће преселити амбасаду”, рекао је Кол.

Извор на који се позива израелски лист је упозорио да премештања амбасаде неће бити у случају признавања Косово као независне земље и да ће „тај потез Израела нанети штету иначе блиским односима Израела и Србије и никада неће бити исти”.

На питање да ли Србија није прећутно пристала да Косово и Израел успоставе односе извор је рекао да су две стране потписале одвојене споразуме и да „документ који је Вучић потписао не каже ништа о израелском признању Косова”.

Очекује се да ће Нетанијаху и Вучић и петак разговарати преко телефона, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар