Да ли ће Доналд Трамп истиснути „Хуавеј” из Србије

Овај кинески гигант се у мају прошле године нашао усред трговинског рата између Кине и Америке

Фото: Алекс Плавевски/ЕПА

Мобилна мрежа пете генерације, познатија као 5Г, корисницима у Србији биће доступна почетком следеће године, али је могуће да мобилни оператери који буду конкурисали за коришћење неопходних радио-фреквенција неће моћи да користе опрему кинеског произвођача „Хуавеј”, који је први у свету пустио мрежу последње генерације, али и преко чијих леђа се ломи трговински рат САД и Кине.

Ово би могло да се наслути из економског споразума који су Београд и Приштина протеклог викенда потписали у Вашингтону. У једном делу тог документа се каже да ће обе стране мрежама мобилне комуникације забранити употребу 5Г опреме коју испоручују непоуздани добављачи. Онда када је та опрема већ присутна, обе стране ће се обавезати на њено уклањање.

На намеру да се Кинези истискују из бизниса изградње телекомуникационе инфраструктуре указује чињеница да већ две године САД воде беспоштедну кампању како би спречили „Хуавеј” да преузме лидерску позицију у имплементацији 5Г широкопојасне мреже мобилне телефоније. Они сматрају да је ова компанија ризик за националну сигурност и оптужују је за наводне везе са кинеском владом јер омогућава државну шпијунажу и преношење осетљивих информација властима Кине.

Овај кинески гигант се у мају прошле године нашао усред трговинског рата између Кине и Америке када је Доналд Трамп одлучио да им забрани да сарађују с америчким компанијама.

Илустрација: Nikkei Asian Review/Фото: Ројтерс

Ирини Рељин, помоћница министра трговине, телекомуникација и туризма, каже за „Политику” да регулаторна агенција за електронске комуникације РАТЕЛ треба да процени која је опрема непоуздана. Из онога што се до сада чуло, у споразуму се не каже из којих држава и од којих произвођача.

„На основу нашег закона, ми не можемо никога да искључимо када расписујемо аукцију. Какви треба да буду услови по квалитету опреме, поготово што се ту мисли на безбедност података, у надлежности је регулаторне агенције. Неке државе попут Пољске и Словеније имају прописано и експлицитно наведено која опрема може да буде коришћена“, каже Рељин.

Уколико се ова одредба споразума односи конкретно на „Хуавеј”, то, према оцени наше саговорнице, не би требало да представља проблем јер Србија у овом тренутку има само једну „Хуавејову” базну станицу и она не ради. Компанија „Теленор” ју је прошле године инсталирала у Научнотехнолошком парку „Звездара” када је пробно пустила у рад 5Г мрежу, која омогућава далеко бржи пренос података и има велику примену у привреди, медицини, пољопривреди.

Потписивање споразума у Вашингтону, 4. 9. 2020. (Фото: Леа Милис/Ројтерс)

Здравствена криза је одложила расписивање аукције за добијање дозвола за коришћење радио-фреквенција и она ће се десити око Нове године. Рељин најављује да ће мрежа у фебруару бити доступна корисницима, али и да ће то изискивати промену мобилних телефона за оне који буду желели да је користе.

Иначе, „Теленор” за четврту генерацију мобилне мреже има „Хуавејову” опрему. „Телеком” користи „Ериксонову” и „Нокијину” опрему, а ВИП „Нокијину” опрему.

„Некако је уобичајено, што није сто одсто сигурно, да ако нова генерација, у овом случају 5Г, има прилично заједничких карактеристика као претходна 4Г, онда је логично да оператер узме истог произвођача. Тада су компатибилни уређаји. У том смислу „Теленор” би, ако овај споразум буде обавезујући, могао да има проблем. „Хуавејова” опрема, према неким проценама, изванредна је са техничког становишта. Што се тиче заштите података, то није у домену министарства“, каже помоћница министра трговине, телекомуникација и туризма.

У Теленору кажу за Политику да „они у потпуности послују у складу с законом и прописима Републике Србије и понашају се у складу с тим  законом”.

Милош Јончић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, који је докторирао на међународном праву, каже за „Политику” да потписани споразум мора да прође кроз скупштину да би произвео правно дејство за нас као једну страну. Ако буде прихваћен и ратификован у парламенту, значи да ће фактички постати међународни споразум који ће производити правна дејства како за нас, тако и за другу страну.

„Оно што ставља велики знак питања јесу изјаве америчке администрације да у њиховом случају САД, односно председник Доналд Трамп нису потписали билатерални споразум са Србијом. Тако да је ово што је потписано заправо једнострана изјава од стране председника Александра Вучића која ће у будућности производити одређена правна дејства. Ово није споразум који нас у потпуности обавезује, али јесте основа од које ће се кренути у реализацију свих тачака“, сматра Јончић и наглашава да је ово за Србију добра полазна основа.

Фото: АП/Н.Х.Г.

Када је у питању 5Г мрежа, он каже да је добро што нигде поименице не стоји да је у питању Народна Република Кина. То оставља могућност да ми сами утврдимо ко су ти непоуздани партнери у набавци опреме.

„Ми мислимо да је то „Хуавеј” јер имамо потписане вредне споразуме са том компанијом, али са друге стране постоје и други произвођачи опреме, мада у овом тренутку нису у фокусу САД. Битно је да се нигде поименице не спомиње ниједна држава. По међународном праву свакако да ћемо ми одлучивати који су то непоуздани партнери у случају набавке опреме за 5Г мреже. Американци могу да врше политички притисак, али они немају ниједну тврду правну норму на коју могу да се позову осим тога што они сматрају „Хуавеј” непоузданим партнером“, каже Јончић.

Према његовом мишљењу, односи Србије и Кине нису нарушени овом тачком споразума јер ће се вероватно правити нови споразуми или анекси са осталим партнерима и у погледу набавке опреме и у погледу инфраструктуре да постојећи уговори не би били угрожени.

„Теленор“ је приватна фирма. Држава не може да се меша у одлуке приватне фирме од кога ће набављати опрему. На њиховој управи је одлука са киме ће наставити сарадњу. Уговори који су потписани пре овог споразума не могу бити раскинути“, објашњава Јончић.

Маријана Авакумовић

(Политика, 8. 9. 2020)

Нова економија: Зашто Трамп хоће Србију у анти-Хуавеј коалицији?

Компанија Хуавеј је један од највећих добављача Телекома Србије, а недавно потписани споразум у Вашингтону могао би нашу земљу да сврста у коалицију држава које ту компанију желе да избаце са својих тржишта.

Посебна ставка споразума, како је пренео портал Слободна Европа односи се и на изградњу инфраструктуре за 5Г интернет мрежу.

„Обе стране ће забранити употребу 5Г мреже у оквиру своје мрежне инфраструктуре, која је набављена од непоузданих купаца“, истиче се у споразуму.

Додаје се да се обе стране обавезују да ће благовремено уклонити такву опрему и учинити друге потребне кораке тамо где је она већ присутна.

Обе стране ће се обавезати и да ће се посветити унапређењу технологије и спречити недозвољене активности, применом скрининг и информационих система, укључујући ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТП“, наводи се даље у споразуму.

Фото: Pixabay

Компанија Хуавеј већ снабдева Телеком Србије  различитим сегментима фиксне мреже, фиксним приступним уређајима, ИП/МПЛС мрежом, оптичком транспортном мрежом, платформом за паyТВ сервисе, писао је раније портал Нова економија.

У Србији нема 5Г станица које раде, иако су теоретичари завере у пандемији повезали 5Г и ширење вируса. Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ)  у априлу 2020. је саопштила да је РАТЕЛ, у претходном периоду, издао четири привремене појединачне дозволе за коришћење радио-фреквенција у циљу тестирања и испитивања 5Г мреже на територији града Београда, оператору Теленор  за једну  локацију и оператору  Телеком Србија  за три  локације.

Након завршених тестирања и истека рока важења привремених дозвола, наведене базне  радио станице су искључене.

Аукција за продају спектра који би се користио за 5Г требало је да буде одржана ове године, али је одложена за наредну годину.

Шта су урадиле друге земље?

Влада Велике Британије недавно је забранила коришћења опреме кинеског добављача за 5Г мреже, због наводног угрожавања националне безбедности и британске инфраструктуре.

Да би се сачувала дигитална економија, кинеска опрема се неће чупати из постојећих 2Г, 3Г, 4Г мрежа и процењује се да ће трошкови тога бити око две милијарде фунти.

Сједињене Америчке Државе и Словенија у августу су потписале споразум о безбедности 5Г мреже, приликом посете америчког државног секретара Мајка Помпеа.

Портал Политико тада је навео да је тај споразум последњи у низу између Вашингтона и неких европских престоница, а да се односи на уклањање Хуавеј-а из изградње 5Г мреже.

Доналд Трамо (Фото: АП/Бета)

У том споразуму словеначка влада обећала је да ће испитати да ли добављачи 5Г опреме могу да буду под утицајем стране владе да ли су транспарентни у својој корпоративној структури, да ли поштују права интелектуалне својине и имају ли етичко понашање.

Помпео је после Словеније био и у посети Чешкој и Пољској које већ подржавају амерички приступ „решавања“ проблема званог Хуавеј.

Исти пакт је склопљен и са Румунијом, Естонијом и Летонијом.

У Србији, кинески произвођач је добро дошао и никада није доведена у питање сарадња.

Компанија у нашој земљи има споразуме са више министарстава а најпроблематичнији је посао са МУП-ом који је омогућио постављања 1000 Хуавеј камера за препознавање лица.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 8. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading