Азем Власи: Споразум у Вашингтону генерална проба за српско признање Косова

Није ни било замишљено да овом приликом Вучић свечано призна Косово, то нису Американци ни тражили, ни инсистирали за ову прилику, рекао бивши комунистички функционер

Азем Власи (Фото: N1/Printscreen)

Предратни комунистички функционер и противник режима некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића на Косову Азем Власи оценио је у недељу да је потпис споразума у Вашингтону био генерална проба за српско признање Косова.

“Није ово био неки споразум, ово је генерална проба за признање Косова од Србије. Предсједник САД-а Доналд Трамп није сео с њима потписати неки споразум о ваздушној линији Београд-Приштина или за железничку пругу, него је то као генерална проба како ће изгледати потписивање финалног споразума који ће резултирати признавањем Косова од стране Србије”, рекао је Власи, гостујући онлајн на недељној конференцији Круга 99 у Сарајеву.

Челници Србије и Косова Александар Вучић и Авдулах Хоти потписали су у петак у Вашингтону у присуству америчког председника Доналда Трампа споразум о нормализацији економских односа 12 година након што је Косово изгласало независност од Србије.

Фото: Танјуг/Еван Вучи

Власи: Након овог потписа очекујем нормализацију односа

“Није ни било замишљено да овом приликом Вучић свечано призна Косово. То нису Американци ни тражили, ни инсистирали за ову прилику, али то је на столу да се зна, као што је оно на почетку обнове дијалога пред крај 2019. године, када је председник Трамп упутио писмо и Вучићу и Тачију с поруком: ”Надам се да ћете наставити преговоре, доћи до финалног споразума”, који подразумева међусобно признање”, оценио је Власи.

Оценио је да ће се након потписивања овог документа поступно нормализовати односи двеју држава.

“Мислим да на перспективу побољшања, нормализације односа између Косова и Србије треба гледати с оптимизмом”, додао је Власи.

Проценио је и да ће односи у Црној Гори дугорочно бити нестабилни, но евентуално нова просрпска већина неће имати могућност стратешки променити смер ове земље према Европској унији и НАТО савезу.

Азем Власи је дуги низ година био високи комунистички функционер у бившој Југославији. Милошевић га је сменио након што се успротивио уставним променама којим је ослабљена аутономија Косова у односу на Србију.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије/Index.hr, 6. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading