Авдулах Хоти: Постигнут напредак у изради коначног споразума

Све о чему се разговара, делови су коначног споразума, увек примењујући принцип да се ни око чега не слажемо, све док се нe сложимо око свега, рекао премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: Велдран Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је да је у Бриселу постигнут напредак у изради коначног споразума са Београдом који би требало да буде правно обавезујући. Реагујући на ову изјаву, члан делегације Србије у дијалогу с Косовом и директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић „оптужио је Хотија да лаже када каже да се на данашњим преговорима говорило о међусобном признању“.

После састанка с председником Србије Александром Вучићем, Хоти је рекао да ће и даље важити „принцип да неће бити договора, све док се не усагласи коначни споразум“ који би требало да донесе узајамно признање.

„У складу са обавезама које смо добили са самита у Паризу од канцеларке Меркел и председника Макрона, да бисмо почели процес дијалога, данас је одржан други састанак на високом нивоу са српском страном како би се радило на општем, коначном, правно обавезујућем споразуму о потпуној нормализацији односа, што би требало да доведе до узајамног признавања“, рекао је Хоти.

Косовски премијер је истакао да је његова делегација у Бриселу показала конструктивност и да је „спремна да иде напред“.

„Желео бих да захвалим господину Борељу и господину Лајчаку и раду наша два тима на усклађивању ставова. Са задовољством могу да кажем да је постигнут напредак у изради коначног споразума између две земље о потпуној нормализацији односа“, рекао је он.

Хоти је рекао да ће се наставити са другим састанцима, с другим темама које треба решавати.

„Све о чему се разговара, делови су коначног споразума, увек примењујући принцип да се ни око чега (појединачног) не слажемо, све док се не договоримо о коначном споразуму“, рекао је Хоти новинарима у Бриселу.

Упитан о реакцији ЕУ на најаву отварања амбасаде Косова у Јерусалему, Хоти је рекао да се о томе није разговарало, „то није била тема овог састанка“.

„Наша перспектива је европска, уједињена Европа. Немамо другог начина, морамо напорно да радимо са ЕУ“, рекао је Хоти.

Премијер Косова је рекао да су договор постигнут (прошле недеље) у Вашингтону и признање (Косова) од Израела, важни кораци у консолидацији државности у међународној арени.

„Радићемо заједно. Заједно са ЕУ и САД радимо на јачању косовске државности“, закључио је Хоти.

Марко Ђурић: Хоти лаже да се на састанку причало о међусобном признању

Члан делегације Србије у дијалогу с Косовом под окриљем ЕУ Марко Ђурић оптужио је премијера Косова Авдулаха Хотија да лаже када каже да се на данашњим преговорима говорило о међусобном признању.

„Хоти поново лаже! На састанку се ниједном речју није причало о међусобном признању“, написао је Ђурић на Твитеру.

Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и шеф српског експертског тима у бриселском дијалогу, учествовао је у данашњој рунди преговора Хотија и председника Србије Александра Вучића под окриљем ЕУ.

На састанку чији су домаћини били високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, уз Вучића, Хотија и Ђурића учествовао је и шеф косовског експертског тима Скендер Хисени.

Вучић је после састанка рекао да су суштински усагласили питања несталих и интерно расељених особа и економска питања и да су отворили две нове теме, питање Заједнице српских општина и финансијских захтева које две стране истичу једна према другој.

Ђурић и Хисени ће наставити разговоре о ЗСО 17. септембра, а следећи састанак на највишем нивоу планиран је за 28. септембар у Бриселу, казао је Вучић.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 7. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар