Блиц: Пет детаља споразума у Белој кући који ће утицати на односе Србије са велесилама

Ми смо гледали да извучемо што се нас тицало и да се не свађамо око сваког питања, рекао председник Србије Александар Вучић

Доналд Трамп и Авдулах Хоти (Фото: Еван Вучи/АП)

Док се јавност у Србији листом бави најбаналнијим околностима потписивања економског споразума између Београда и Приштине у Белој кући (како је седео Вучић, на чему је седео, како је изгледао он, како је изгледала оловка…), у сенци су остали не само кључни детаљи споразума, већ и они наизглед мање битни, а заправо – веома интригантни! А неке од тих ставки би чак могле да дефинишу дугорочне односе Србије са кључним играчима: САД, Кином, Русијом и ЕУ.

Ови ситни детаљи, као уосталом и целокупан споразум, посебно ће добити на тежини уколико Доналд Трамп поново победи на предстојећим председничким изборима, а САД наставе са његовим виђењем спољне политике, оличеном и у споразуму између Београда и Приштине.

„Блиц“ вам осветљава 5 „скривених“ детаља у потписаном споразуму.

5Г мрежа у Србији

Где је 5Г мрежа, ту су политичке интриге (основано), али и теорије завере (неосновано). А једна од прекјуче потписаних ставки односи се управо на 5Г мрежу у Србији и опрему која је за њу неопходна.

„Обе стране ће у својим мрежама мобилне комуникације забранити употребу 5Г опреме коју испоручује непроверен продавац. Онда када је таква опрема већ присутна, обе стране ће се обавезати на њено уклањање и друге напоре на медијацији да то буде учињено на време“, гласи ова тачка споразума.

Ово би у преводу могло да значи да ће се Србија сагласити и консултовати са америчким партнерима по питању куповине и инсталације опреме за 5Г мрежу, која у Србији још није присутна. Пошто се зна ко је за Трампа непроврен продавац, то јест Кина, није тешко претпоставити коме би Србије убудуће морала да каже не, иако су чак и поједини званичници Србије помињали кинески Хуавеј као потенцијалног 5Г партнера.

Фото: АП/Н.Х.Г.

Председник Србије Александар Вучић је синоћ, појашњавајући тачку по тачку споразума, рекао да Србија није желела да се наводе имена земаља “које су некима драге, а некима нису”.

„Овде се обавезујемо да ћемо да радимо са поузданим трговцима, када до тога дође. Ми за сада немамо њихових инфраструктурних објеката, пошто углавном имамо “Ериксонове”, тако да немамо проблема са тим“, појаснио је Вучић.

Диверсификација извора енергије

Параф је прекјуче стављен и на ставку која се бави енергијом, у којем се наводи да ће „обе стране диверсификовати њихове изворе снабдевања енергијом“. То би могло да значи да би Србија морало да смањи набавку течног нафтног гаса из Русије и мало (више) се преоријентише на, рецимо, амерички гас.

Како је председник Србије рекао, ова тачка није иницијално изгледала овако и избачен је део који прецизније одређује од кога ће се набављати енергенти.

„Требало је да се обавежемо од кога ћемо и шта да купујемо, али ми на то нисмо пристали. Ми свакако радимо на диверсификацији, али да нам неко каже да морамо да купујемо скупљи гас од јефтинијег, на то нисмо могли да пристанемо. На крају, ово је једна уопштена норма која нам не представља никакав проблем, али је заиста добро да то урадимо. И није само у питању гас, већ и сви други облици енергије“, појаснио је Вучић.

Фото: Србијагас

Једна варијанта је, рецимо, „америчка рута“, односно гасовод из Александропулоса који би преко Бугарске до Србије могао да испоручује амерички гас. Опција која је такође у оптицају годинама уназад је она која укључује Хрватску, тачније острво Крк, где би у перспективи могла да се направи интерконекција са Хрватском, те да Србија амерички гас добавља преко тог терминала.

Безвизни режим

Да ли ће Србија једног дана са САД имати безвизни режим нико не може да тврди унапред, али ако је судити по једној од тачака споразума, то би убудуће можда и могло да се догоди.

Наиме, и Београд и Приштина су потписале ставку да ће „обе стране повећати надзор путника у ваздушном саобраћају и дељење информација између себе у оквирима шире америчке сарадње на Балкану“.

„Стране ће се обавезати на унапређивање технологије за борбу са незаконитим активностима, спровођењем и операционализовањем система за надзор и информације PISCES, APIS, ATS-G и SRTF“, које су обезбедиле САД.

Председник Србије је појаснио да је ово важно због добијања безвизног режима са САД. Рекао је да је реч о свим безбедносним и сигурносним контролама на аеродромима у свим правцима.

Александар Вучић у Белој кући (Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vuči)

„То радимо заједно са Приштином, како бисмо, као и Пољска, у наредном периоду могли да рачунамо на евентуално добијање безвизног режима“, рекао је Вучић.

Декриминализација хомосексуалности

Веома важна тачка, ако се има на уму да је главни амерички преговарач Ричард Гренел не само отворено геј, већ и предводник Трампове политике снажног настојања на декриминализацији хомосексуалности у што већем броју земаља широм света. Тим пре изненађује неопрезно поспрдан став према овој тачки у изјавама неких опозиционих првака у Србији.

„Обе стране ће радити са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би утицале на то да те земље декриминализују хомосексуалност“, гласи ова ставка споразума.

Вучић је рекао да је Србија већ декриминализовала хомосексуалност и потврдио да је за САД та ставка важна.

Осуда Хезболаха

Још једна од ствари на коју је стављен параф јесте осуда шиитске организације Хезболах као терористичке.

„Обе стране се обавезују да Хезболах у потпуности сврстају под терористичку организацију и да у склопу својих јурисдикција у потпуности спроводе мере на рестрикцији његових операција и финансијских активности“, гласи ова ставка.

Подржаваоци лидера Хезболаха Хасана Насрлаха на митингу у Бејруту, 23. јуна 2017. (Фото: Aziz Taher/Reuters)

То су, према речима Вучића, потписали и Београд и Приштина, уз објашњење да је то „америчка жеља, они такву политику воде“.

„А ми смо гледали да извучемо што се нас тицало и да се не свађамо око сваког питања“, рекао је Вучић.

Хезболах је, иначе, паравојни покрет који је постао утицајна политичка организација у Либану, а коју подржава и финансира Иран.

Лена Гадошевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц, 6. 9. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading