Александар Вучић: Размена писмена са Америком, тешко да ћемо у будућности имати овако добар споразум

Председник Србије показао је оригинална документа споразума из Вашингтона, односно две фасцикле и додао да је једну потписао он, а другу Доналд Трамп

Александар Вучић и Доналд Трамп (Фото: Танјуг/Инстаграм)

ВАШИНГТОН – Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан у Белој кући, изузетно је добар за Србију, у интересу је обе стране, и Срба и Албанаца, и треба да створи боље прилике и очува мир на Балкану, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић из Вашингтона.

Тешко да ћемо у будућности имати овако добре споразуме, истакао је председник Вучић за Пинк, пренео је Танјуг.

„Споразум треба да отвори све наше прелазе и пролазе, како год их називали, да спојимо људе, предузећа, да разговарамо о пројектима који ће да нас спајају, а не раздвајају у будућности, а та будућност мора да буде мир и стабилност”, рекао је Вучић.

Он је приметио да би људи можда више волели да буде оштрији и да опсује некога, али он не говори, како истиче, на тај начин, јер смо веома скупу цену платили због претходне неодговорности.

„Борили смо се, добро се припремили. Амерички домаћини су имали слуха, желели да нас чују. Ми смо приметили њихове жеље, јер су САД признале Косово, али реаговали смо на време, добро, одлучно, одважно и урадили добро свој посао”, рекао је Вучић и додао да је споразум добар за земљу, али да не жели да показује претерано задовољство, да не би тиме омаловажио другу страну.

Председник је поручио да је споразум из Вашингтона доказ промене односа према нама и нашој земљи, коју Срби треба добро да упамте и захвале Доналду Трампу и његовом тиму.

Направили смо размену писмена с Америком

Вашингтон – Председник Србије Александар Вучић показао је данас први пут оригинална документа споразума потписаног у Вашингтону и истакао да је Србија суштински потписала „размену писмена” са САД.

Вучић је показао оригинална документа, односно две фасцикле и додао да је једну потписао он, а другу Доналд Трамп.

„Ово су оригинали, нису никакве копије, што ми носимо у Београд. Ми смо у ствари суштински направили ‘размену писмена’ са САД, али да не будемо нефер, ми добро знамо шта је садржај оног што су Албанци потписали, јер ми смо са њима разговарали пред америчком страном”, казао је он, преноси Танјуг.

Вучић је напоменуо да то свакако није било први пут да се преговара са албанском страном и да је лицемерно што то сад пребацује опозиција, пошто су током њиховог преговарања начињена највеће штете.

„Нисмо ми ти који смо са њима разговарали и на бечким преговорима, још 2006, са првим оптужеником пред српским судовима. Затим су 2008. Албанци прогласили независност, 2009. тражили укидање улоге УН и пребацили све на ЕУ, уз питање Међународном суду правде, што је била наша највећа грешка”, навео је Вучић.

Истиче да споразум предвиђа мораторијум за улазак Косова у било коју међународну организацију, не само УН, већ и Интерпол и све друге.

Седео сам десно од Трампа што је добар знак

ВАШИНГТОН – Шта је лоше у томе што сам седео преко пута Доналда Трампа, упитао је председник Србије Александар Вучић, поводом негативних коментара фотографија са његовог сусрета са председником САД, а посебно начин седења на том састанку.

Вучић је рекао да је седео у складу са протоколом и да у томе нема ничег чудног.

„Седео сам преко пута Трампа, увек се седи преко пута саговорника. Тако сам разговарао са свима”, рекао је Вучић.

Он је рекао да се и у књигама о дипломатском и конзуларном праву говори како се показује моћ и доминација јачих земаља, „некада су то оглашавали риком лавова, а данас тако што се неко постави на три степеника више”.

Вучић је истакао да је приликом потписивања споразума Трамп седео у средини, за својим столом, док му је он био са десне стране, што, како каже, није посебно важно, али је добар знак.

Порука Израелу: Водите рачуна о нашим интересима

ВАШИНГТОН – Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да делегација Србије није учествовала у признању Косова од стране Израела, а потписала је само документ чија порука је позив Израелу да добро размотри своје одлуке и води рачуна о интересима Србије.

Према његовим речима, упућена је порука Израелу: „Ми смо ваши пријатељи, водите рачуна о нашим интересима.”

Пренео је да је видео да су поједине новине објавиле албански документ, и указао да у српском нема ни говора о признању Косова од стране Израела.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Председник Србије Александар Вучић показао је данас први пут оригинална документа споразума потписаног у Вашингтону и истакао да је Србија суштински потписала „ размену писмена ” са САД.

    “ Наслушао сам се ја разних. Кажу: Погледајте Вучићеву реакцију – није ни прочитао споразум. ……………………., дакле – знају ли ти људи да сам цео дан и целу ноћ сваку реч проверавао 500 пута ”, рекао је Александар Вучић новинарима након састанка у Бриселу.
    Не постоји, како је рекао, ниједан човек који те споразуме зна боље од њега.
    “У оној сали сви заједно нису знали онолико колико сам ја знао и о једном, и о другом споразуму, и о тачним разликама. Него је моје да прочитам, па да видим – а где је други споразум, да се не деси да неко потпише оно што није наше. И на крају се догодило да су се замениле фасцикле”, рекао је Вучић.
    Потом је објаснио да је имао добру фасциклу, али да су их после заменили.

    https://srbin.info/politika/vucic-o-snimku-zamenili-su-fascikle-sve-sam-proveravao/

    А ово је његово обећање председнику Израела пре шест месеци

    https://srbin.info/politika/vucic-jos-3-marta-obecao-ambasadu-u-jerusalimu-foto/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading