Бенјамин Нетанијаху: Косово прва земља са муслиманском већином која отвара амбасаду у Јерусалиму

Израелски лист пише да је Трамп позвао Нетанијахуа током састанка са Хотијем и честитао двојици лидера на њиховој одлуци. Хоти рекао да ће Косово отворити амбасаду у Јерусалиму

Бенјамин Нетанијаху (Фото: EPA/Etienne Laurent)

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху потврдио је да ће Израел признати Косово, које ће, као и Србија, отворити амбасаду у Јерусалиму, преносе израелски медији.

Те одлуке су уследиле после састанка Србије и Косова у петак поподне у Вашингтону, током којег су, уз присуство америчког председника Доналда Трампа, две стране потписале споразум о економској нормализацији.

Трамп је рекао да се Србија обавезала да ће пребацити своју амбасаду у Јерусалим, као и да су се Косово и Израел договорили да нормализују односе и успоставе дипломатске односе, преноси израелски лист Харец.

Амерички председник је у Овалној соби Беле куће, пре састанка са српским председником Александром Вучићем и косовским премијером Авдулахом Хотијем рекао да су се две земље договориле о нормализацији економских веза, одавши хвалу, како је рекао, „великом пробоју“, више од деценије од како је Косово прогласило независност од Србије 2008. године.

Вучић је у петак објавио да ће Србија преселити амбасаду у Јерусалим до јула 2021.

Харец наводи да је Трамп председавао разговорима између Косова и Србије, што неки виде као покушај да представи још један свој дипломатски успех пред председничке изборе у новембру.

Лист додаје да је Трамп позвао Нетанијахуа током састанка са Хотијем и честитао двојици лидера на њиховој одлуци. И Хоти је рекао да ће Косово отворити амбасаду у Јерусалиму.

Нетанијаху је, како Харец преноси, након разговора са Трампом, рекао да ће Косово бити „прва земља са муслиманском већином која ће отворити амбасаду у Јерусалиму. Као што сам рекао претходних дана, круг мира и признања од стране Израела се шири и очекује се да му се и друге нације придруже“, рекао је израелски премијер.

Раније у петак, Нетанијаху је захвалио Вучићу због „одлуке да призна Јерусалим за главни град Израела и пребаци у њега амбасаду своје земље“.

– Наставићемо са напорима да и друге европске земље пребаце своје амбасаде у Јерусалим – рекао је Нетанијаху.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1/Вести онлајн, 4. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар