Фејсбук ће блокирати нове политичке огласе у последњој недељи пред изборе у САД

Фејсбук се и даље суочава са критикама јер су домаће дезинформације о овогодишњим изборима поново доспеле у жижу јавности

Технолошки гигант Фејсбук саопштио је да ће крајем октобра, пред председничке изборе у Америци, блокирати нове политичке огласе, како би смањио ширење дезинформација и спречио било какво мешање у изборни процес, пише Њујорк тајмс.

Фејсбук је данас саопштио да планира да уведе низ промена на својим мрежама у недељи пред изборе.

Компанија ће такође ојачати мере против објава на платформи које покушавају да одврате људе од гласања.

Након избора, блокираће покушаје било ког кандидата да прогласи лажну победу, преусмеравањем корисника на тачне информације о резултатима.

„Ови избори неће бити уобичајени за нас“, написао је Марк Закерберг, извршни директор Фејсбука.

Он је навео да је забринут због изазова са којима би се људи могли суочити приликом гласања током пандемије и како би бројање гласова могло трајати данима или недељама, што би потенцијално могло довести до нових немира.

Као резултат тога, рекао је да „сви имамо одговорност да заштитимо своју демократију“.

Фејсбук и његове друштвене мреже постале су кључно бојно поље, како за кампање Трампа, тако и Бајдена.

Фото: PC Press

Трампова кампања приказивала је огласе на овој друштвеној мрежи који садрже наводно лажне оптужбе за корупцију у вези са Бајденом.

Кампања Бајдена критиковала је Фејсбук јер дозвољава „лажне вести“, док истовремено троши милионе долара за куповину огласа на платформи како би привукла бираче.

Друштвена мрежа тврди да желе да спречи злоупотребу. Конкретно, компанија из Силицијумске долине жели да избегне понављање 2016. године, када су наводно Руси користили платформу да утичу на америчко бирачко тело дељењем објава које промовишу Трампа.

Након што су докази о руском мешању путем Фејсбука дошли и до конгреса, Закерберг је потрошио милијарде долара за заштиту друштвене мреже, унајмио хиљаде радника фокусираних на сигурност платформе и сарађивао са обавештајним агенцијама и другим технолошким компанијама како би „заштитио Фејсбук од страног мешања“.

Упркос томе, Фејсбук се и даље суочава са критикама јер су домаће дезинформације о овогодишњим изборима поново доспеле у жижу јавности.

Закерберг је тада одбио да уклони већи део тих лажних информација, рекавши да Фејсбук подржава слободу говора. Многи запослени у компанији успротивили су се његовом ставу.

Поред ограниченог оглашавања, Фејсбук је рекао да ће на врху Њуз фида (Неwс Феед) поставити оно што назива својим информативним центром за гласање, средиште за проналажење тачних информација о томе како се регистровати за гласање, и када и где то грађани САД могу да учине.

Компанија је такође рекла да ће ограничити број људи којима корисници могу да прослеђују поруке у својој апликацији Месинџер (Мессенгер) на највише пет људи, у односу на више од 150 колико је то било раније.

Ширење дезинформација путем приватних комуникационих канала много је тежи проблем за решавање него на јавним друштвеним мрежама, јер су приватне поруке скривене. Ограничавање прослеђивања порука могло би успорити то ширење.

„Потребни су заједнички напори свих нас, политичких партија и кандидата, изборних власти, медија и друштвених мрежа, а на крају и гласача, како бисмо испунили своје одговорности“, рекао је Закерберг.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 3. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading