Волим Подгорицу: Дритану Абазовићу нуђено 30 милиона евра да спасе ДПС

Абазовић није одговорио на питање ВОП-а да потврди или демантује ову информацију

Дритан Абазовић (Фото: Анета Ђуровић/Радио Слободна Европа)

Лидеру коалиције „Црно на бијело“ Дритану Абазовићу понуђено је чак 30 милиона евра да пружи руку спаса Демократској партији социјалиста, сазнаје “Волим Подгорицу” (ВОП) од кредибилних извора блиских овој коалицији.

Абазовић није одговорио на питање ВОП-а да потврди или демантује ову информацију.

Он је у више наврата, прије, али и послије избора, био категоричан да нема савеза са Демократском партијом социјалиста.

Абазовић је и сам признао да је, након објављивања резултата избора, односно скупштинског распореда у коме три опозиционе листе имају предност од једног мандата, под великим притиском са свих страна, да добија на стотине и хиљаде порука, али и категорично потврдио став да – притисцима неће подлећи.

„Упркос позивима из међународне заједнице, позивима мојих колега из региона, дајем ријеч да Дритан Абазовић и коалиција Црно на бијело неће подлећи ниједном притиску. Дритан никад ништа и никога није издао и све што је рекао у политичком животу, остао је досљедно иза тога. Једино ко може да изда јесу они који су и раније издавали, а било их је, чини ми се, из свих опција, то су људи подложни притисцима. Код нас притисци не пролазе, врло јасно знамо шта желимо“, рекао је Абазовић.

Предсједник Мило Ђукановић је након избора казао да ће, уколико то буду коначни резултати, признати побједу опозиције, и да је Демократска партија социјалиста спремна да буде најјача опозициона партија.

Лидери три опозиционе партије које имају већину, упутили су позив мањинским партијама које су подржавале ДПС, да узму учешће у будућој власти, али још увијек нема одговора.

У међувремену, ни Ђукановић се још увијек не предаје.

Мило Ђукановић (Фото: Н1)

Он, како сазнаје ВОП незванично, увелико неформално комуницира са досадашњим савезницима, али шаље и понуде коалицији „Црно на бијело“.

Лидер ДПС-а Мило Ђукановић позива на формирање „државотворне коалиције“, у којој види и некадашњега партнера Социјалдеморатску партију, али и „Црно на бијело“, док преостале двије опозиционе колоне „За будућност Црне Горе“ и „Мир је наша нација“ квалификује као „рушилачке“ и „негаторе црногорске државности“.

ДПС је синоћ објавио да је на њихову иницијативу у Подгорици одржан састанак са коалиционим партнерима у Парламенту. На њему су, поред лидера ДПС-а учествовали лидери Социјалдемократа, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Демократске уније Албанаца, Демократске партије, Форце, Либералне партије и ХГИ.

У саопштењу ДПС-а стоји:

„Полазећи од остварених резултата на парламентарним изборима одржаним 30. августа, на састанку је једногласно договорено заједничко дјеловање ових партија у оквиру савеза за европску, грађанску, антифашистичку Црну Гору, који ће бити посвећен очувању тековина и темељних вриједности по којима је наша земља данас препознатљива, и доприносити демократском и економском развоју и достизању европског квалитета живота наших грађана.

Лидери овог блока су једногласни у ставу да је он отворен и за друге партије сличних програмских опредјељења али као и за све прогресивне друштвене снаге и појединце који су спремни да у новонасталим околностима у којима може бити угрожена независност и самосталност Црне Горе допринесу остварењу заједничких стратешких европских циљева“

ДПС је најавио сједницу Главног одбора партије за петак, који по Статуту ДПС-а формално доноси коначне политичке одлуке.

Нова власт за 20 дана

Лидер коалиције За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић казао је након избора да „и даље није сигуран да председник Црне Горе Мило Ђукановић неће покушати политичком корупцијом и куповином посланика да обезбеди већину”, додајући да је то „нешто што је карактеристика Црне Горе”.

„Мислим да се сад нико неће усудити да се игра са народном вољом доминантно исказаном да се руши режим и заведе владавина права“, навео је Кривокапић.

Здравко Кривокапић (Фото: Борис Пејовић/Ројтерс)

Кривокапић је казао да не очекује препреке у формирању нове владе, да ће се ставови листа лако усагласити и да ће „заједно градити бољу будућност Црне Горе“ и додао да у новој влади треба да учествују и Бошњаци са три мандата и двије албанске листе.

Он је рекао да су носилац листе „Црно на бијело“ Дритан Абазовић, лидер коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић и он (Кривокапић) најавили сличне ствари, како је навео, свако на свој начин, као и да би нова власт могла бити формирана већ за три седмице.

Никад више Позитивна?

Подсјетимо, почетком 2016. године посланици Позитивне Црне Горе, Дарко Пајовић, Азра Јасавић и Горан Тупоња подржали су Владу Црне Горе, која без њих није имала већинску подршку парламента.

Од 62 присутна посланика, за Владу је гласало 42, док је 20 било против. Троје посланика Позитивне обезбиједило је већину Ђукановићу и поред позива опозиције да опозиција прво обори Владу, а онда на равноправним основама преговара са ДПС-ом о формирању нове.

То је истовремено био политички крај Позитивне, а њен лидер Дарко Пајовић, обезбиједио је себи амбасадорско мјесто у Кини.

Сада му требају и „битанге“

Мило Ђукановић је прије седам  година посланика тада опозиционе Позитивне Црне Горе Дритана Абазовића назвао „битангом“, позивајући га на физички обрачун. Тада још увијек опозициона Позитивна Црна Гора затражила је хитно заказивање седнице Колегијума председника Скупштине, Ђукановић се чак извинио због своје реакције.

Увреди је претходила полемика премијера и посланика Позитивне Црне Горе који су од Ђукановића тражили да одговори на питања о „милионским кредитима које су узимале Ђукановићеве фирме“ у вријеме док он није био на челу владе.

Посланици Позитивне су причу о вишемилионским кредитима Ђукановића поставили у контексту приче о владавини права и одређеном броју лица која су, по оцјени Позитивне Црне Горе, ван закона.

Ђукановић је Позитивну Црну Гору назвао странком која је „формирана да би бранила интересе медијске мафије“, на шта је реаговао посланик Позитивне Дритан Абазовић, који му је поручио да је то „први и последњи пут да неко каже, да било који посланик Позитивне брани интересе мафије“.

„Срам те било, битанго!“, одговорио је Ђукановић Абазовићу..

На младом политичару. Дритану Абазовићу, који је предизборну кампању водио на бескомпромисном разоткривању Ђукановићевих афера, и по оцјени многих био “звијезда” протеклих избора, стекавши велике симпатије међу црногорским грађанима, данас је огромна одговорност – будућност Црне Горе.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Волим Подгорицу, 3. 9. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading