Политика: Око 500 наследника жртава Холокауста има право на имовину

Дајч је оценио да је положај Јевреја, држављана Србије, „изузетно добар” и да закон омогућава да та заједница у наредних 20 и више година има стални извор прихода

Споменик жртвама логора „Сајмиште” (Фото: Политика/Анђелко Васиљевић)

Председник Одбора за надзор Јеврејске општине Београд Харис Дајч изјавио је да је Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника омогућио да такву имовину потражују и остали припадници јеврејске заједнице у Србији, а могу да се обрате преживели наследници и из треће или четврте генерације.

Он је за РТС изјавио да је, што се тиче Београда, део имовине наследницима жртава Холокауста већ враћен, као и да вредност имовине процењује Агенција за реституцију и људи из јеврејске заједнице, као и да има; око 500 наследника који имају право на потраживање повраћаја имовине која је припадала њиховим прецима, страдалим у Холокаусту.

Дајч је оценио да је положај Јевреја, држављана Србије, „изузетно добар” и да закон омогућава да та заједница у наредних 20 и више година има стални извор прихода и да се према томе одговорно понаша. Према његовим речима, у Србији је до Другог светског рата живело око 17.000 Јевреја, док их сада има око 3.000.

Дајч је подсетио да су у току припремни радови за уређење Меморијалног центра „Старо сајмиште” на Новом Београду али да је још увек највећи изазов експропријација земљишта, које је још у приватном власништву, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 9. 2020)



Categories: Вести

Tags: , ,

3 replies

  1. Сви грађани Србије су једнаки пред законом. Надам се да сви грађани Србије имају право на повраћај одузете имовине. Без обзира на веру, националност итд.
    И без обзира да ли су жртве холокауста, комунистичког терора или неког другог зла.

    8
    3
  2. Политика: Око 500 наследника жртава Холокауста има право на имовину
    ++++
    И треба да има.
    Када је управник логора Србија, вратио имовину нацистима из СС и усташама који су убијали србски народ.
    https://www.srbijadanas.net/nacistima-iz-ss-divizije-i-ustasama-vucicev-rezim-vraca-oduzetu-imovinu-kao-borcima/

    4
    3
  3. Мој деда је био немачки ратни заробљеник у фабрици Алмашфизит у месту Комарно на граници Мађарске и Словачке на Дунаву ,више од годину дана, где је добио упалу плућа од које је преминуо касније. Мој отац је пре више од 15 година, као и многи други потомци заробљеника поднео Немачкој доказе, има чак и групна слика, ради обештећења, али је у одговору добио велики „шипак”. Вероватно зато што нисмо јевреји и зато што је деда Ђоле био спречен да одржи немцима једно кратко предавање о једнакости свих људи без обзира на нацију и расу. Човек је човек, а деда Ђоле је ипак само деда Ђоле.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading