Војислав М. Станојчић: Бледска магла Александра Вучића

Испало је да су новинари дошли на Блед како би им председник Србије саопштио да ће се следећег дана јавити телефоном Мути Меркел и како ће разговарати са Лајчаком

Александар Вучић на Бледу (Фото: Курир)

Овогодишњи Бледски форум, који је због пандемије вируса корона трајао само један дан, окупио је више председника влада и министара спољних послова земаља источне и средње Европе.

Наша земља има и премијерку и министра спољних послова, и обоје су, колико је познато, здрави, али је њихову улогу, као и у много других прилика, преузео Аца Србин, који много воли да путује,

Тако се он сада нашао и на Бледу, како би и на овом састанку наставио да продаје маглу, додуше не толико самим учесницима Форума, који га добро познају, већ, пре свега, грађанима Србије, које су новинари обавестили о свему што је Аца Србин сматрао за потребно да им поручи.

Председници влада и министри спољних послова искористили су састанак како би се жалили на критике „либералних медија“, различита мерила која се примењују за оцењивање истих појава, а нису заборавили ни да упозоравају на хришћанске вредности. Говорили су и о томе како су државе различито реаговале на појаву ковида-19, да ни сами епидемиолози нису имали јединствен став о томе шта и како треба предузети, да су недостајали респиратори и друга неопходна опрема.ЕУ

Да ли се осетила солидарност када је вирус све изненадио запитали су се. НИЈЕ! Да ли смо били солидарни? Разуме се да нисмо. Препирали смо се око зелених коридора, а свака је држава имала своје. Да ли се Европа нечему научила од свега што се догађало? Разуме се да није. Немамо неопходни протокол, не знамо шта да предузмемо када буде наишао следећи талас.

Панел на Бледском форуму о Европи после ковида и Брегзита (Фото: Веб страница Премијера Словеније/Gov.si)

Човек који се у марту ове године од срца смејао „најсмешнијем вирусу на свету“, имао је неодољиву потребу да и овом приликом искористи причу о европском путу Србије, да каже како види да види да ми нисмо главна тема, да Србија очекује више уважавања, а то исто очекује и Европска унија, док је 40% становника Србије против уласка у ЕУ због Косова. Ко га је разумео, схватиће.

А колику тек проницљивост захтева Вучићева следећа прича како би се повезала са темом овогодишњег Форума:

Говорећи о неуједначеним стандардима оцењивања догађаја испричао је како је у Београду ухапшено 28 демонстраната који су упали у Народну скупштину и који су већ сутрадан пуштено на слободу, док су у Немачкој претукли и затворили триста људи. То је демократија, код нас је диктатура закључио је иронично Мали Алек.

Наши новинари који су га пратили, нису имали прилике да известе колики је његов допринос Бледском форуму, али им је он зато радо говорио о разним другим темама важним за Србију.

Испало је да су они дошли на Блед како би им саопштио да ће се следећег дана јавити телефоном Мути Меркел, а и како ће искористити прилику да на Бледу разговара са Мирославом Лајчаком, посредником у разговорима Београда и Приштине.

Мирослав Лајчак (Фото: Коча Сулејмановић/ЕПА)

Судећи по овом податку, Лајчак, прати Ацу Србина у стопу и користи сваки слободан тренутак да са њим поведе разговор о Косову (а ваљда и Метохији, иако је они баш нешто и не помињу).

А што је све веома важно због предстојећих разговора у Вашингтону 4. септембра и три дана касније 7. септембра у Бриселу, нагласио је Вучић, који ће сви, разуме се бити веома, веома тешки, јер за наше захтеве и наша права нема довољно разумевања.

И тако он неуморно и готово без дана предаха наставља да продаје маглу ако не свим грађанима Србије, а оно бар својим гласачима.

Понекад, а то ми се све чешће дешава, осећам стид што моја земља има таквог председника. А ви?Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. kad neko napise nasa zemlja ima premijerku nemam sta vise da citam covek je Vucicev. Od 3 juna nasa zemlja NEMA Vladu niti premijerku vec samo prevarante koji se lazno predstavljaju

    3
    3

Оставите коментар