Данијел Сервер: САД забринуте због Црне Горе, опозиција можда неће формирати владу

Не треба подразумјевати да ће опозиција која има 41 место у парламенту моћи да формира владу на основу тога, рекао Сервер, који је и бивши званичник ЦИА

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

„Веома је важно да Црна Гора, послије избора, задржи добре односе са осталим земљама у региону, као и са Бриселом и Вашингтоном“, каже за Глас Америке Данијел Сервер, професор на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс.

Сервер, амерички аналитичар и познавалац балканских прилика, примећује да је изборни процес спроведен у Црној Гори указао да је демократија у тој земљи, како се изразио, озбиљна ствар.

„Поједини, нарочито у западној Европи, сугерисали су да нисмо озбиљни у погледу демократије на Балкану и да ћемо без обзира на све држати људе на власти који су прозападно орјентисани. И то није случај. Видјели сте шта се догодило са Груевским, Тачијем, и сада је Ђукановићева странка у суштини изгубила на изборима, иако веома тијесном разликом. Шта се догађа кад изгубите изборе? Опозиција покуша да формира већину у парламенту и ако у томе успије добија прилику да управља земљом. И у то нема сумње. Важно је што се показало да је демократија у Црној Гори више консолидована него што су можда многи рекли“, каже за Глас Америке професор Сервер.

Опозиција у Црној Гори је прогласила побједу и саопштила да да има већину да формира владу. С обзиром на то да се главна опозициона коалиција “За будућност Црне Горе” залаже за тјешње везе са Русијом и Србијом и против је чланства у НАТО, да ли се очекује промјена спољнополитичког курса у Црној Гори – даље од ЕУ и Алијансе, а ближе Русији, ако опозиција успије да формира владу?

Прво бих нагласио да је сам процес формирања владе, на неки начин, као други избори. Није лак и може дуго да траје. Странке морају да преговарају и имају различите програме и идеје о томе ко би требало да предводи, а ко да следи. Због тога би требало бити стрпљив у погледу актуелне ситуације. А шта очекујем? Надам се да се опозиција неће окренути од НАТО-а, Европске уније и црногорске независности и суверености. То је велики ризик, чини ми се, да ће они ову веома тијесну изборну побједу видјети као индикатор да могу да преокрену курс и изненада окрену Црну Гору ка Москви и Београду, чак и пријетећи њеној независности. То би била велика грешка и изазвала би много потешкоћа. Веома је важно да Црна Гора задржи добре односе са осталим земљама у региону, као и са Бриселом и Вашингтоном.

Мило Ђукановић (Фото: Бета/АП)

Црна Гора се сматра поузданим партнером и савезником Америке. Да ли би исход избора и евентуално формирање владе од стране опозиционих странака могло да на било који начин утиче на односе двије земље?

Не очекујем да ће се то догодити, али бих био забринут због тога. Знате, то је њихов избор, ако побиједе на избори они одлучују о тим питањима. Међутим, мислим да би била велика грешка да се подрију односи са САД и НАТО. НАТО сада има обавезу према Црној Гори и Црна Гора према НАТО-у. И то је нешто што не би требало да се промијени са промјеном владе. А ако се то догоди, онда би то могло изазове стварне проблеме за САД, али и за Црну Гору.

О којим проблемима је ријеч?

НАТО не може да има чланицу која није лојална и није посвећена алијанси. И сасвим је јасно да Руси покушавају искористе балканске земље да ослабе НАТО. То би било заиста за жаљење ако би Црна Гора постала агент Москве”.

Знам да је ово више питање за америчке званичнике али опет, можете ли ми рећи како ће се у званичним круговима у Вашингтону гледати на исход ових избора?

Мислим да ће, као и ја, поздравити то што је изборни процес био у мањој или већој мери слободан и поштен. Али, иза затворених врата, верујем да ће бити неких забринутости о смјеру у којем би могла да крене нова влада. Међутим, не желим да прејудицирам, процес формирања владе није завршен, и не треба подразумјевати да ће опозиција која има 41 место у парламенту моћи да формира владу на основу тога. Постоје различите комбинације и ствари су компликоване. Мислим да не треба да прејудицирамо како ће изгледати црногорска влада.

Ранијих година, када смо разговарали о изборима у Црној Гори, увек сте указивали да Црној Гори недостаје одржива, демократска опозиција која није против независности и није против НАТО-а и ЕУ. Шта мислите сада, после јучерашњих избора?

Ово је тест за опозицију, да ли ће бити одржива и моћи да влада чувајући суверенитет и независност државе, да ли ће наставити да испуњава своје обавезе према НАТО-у и чува добре односе са Косовом и Босном. Ово је тренутак истине за опозицију у Црној Гори док преузима одговорност за управљање земљом.

Фото: ЕПА/Борис Пејовић

А да ли очекујете, наравно у случају да опозиција формира владу, да ће председник Србије можда имати већи удио у доношењу спољнополитичких одлука у Црној Гори?

Он свакако очекује да ће се више питати. Ово је необична ситуација, јер је он заправо у врло пријатељским односима са председником Ђукановићем такође. Искрено, не видим ни како Црна Гора представља неки већи проблем за Србију. Не видим како је њено кретање ка ЕУ и улазак у НАТО заиста проблем за Србију. То није створило никакве стварне изазове за Србију. Тако да, очекујем да ће он имати известан утицај, али би и он такође требало да препозна да су независност и суверенитет Црне Горе у интересу и Србије. Ако Србија почне да се игра идејом да Црна Гора треба да се врати под управу Београда, то би створило велике изазове и вјерујем, хаос у Црној Гори који би нанео штету и самој Србији.

Милена Ђурђић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 31. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading