Авдулах Хоти: Дијалог који води ка узајамном признању нема алтернативу

Читав Устав Косова је компромис у погледу заједница. Завршили смо фазу компромиса и настављамо даље, рекао премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: Велдран Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Косово је све компромисе учинило Ахтисаријевим планом, фаза компромиса је завршена. Оно што се од нас тражи је да водимо дијалог с циљем нормализације односа, а једина форма за нормализацију је узајамно признање, поручио је косовски премијер, Авдулах Хоти из Вашингтона у интервјуу за Кљан Косова синоћ -два дана пре састанка делегација Београда и Приштине у Белој кући.

„За Косово никада није био бољи тренутак да закључи формирање своје државности“, рекао је Хоти.

Управо због тога је још једном позвао опозицију да подржи процес дијалога, јер, како наводи, без њиховог гласа, чак и ако се постигне споразум са Београдом, он не може бити ратификован.

„Позивам све – Самоопредељење и опозицију да се уједине поводом овог питања у консолидацији државности Косова у међународној арени. Дијалог је стратешка тема, изванредан је замах дат за закључак, јер имамо велику подршку кључних пријатеља. Није добра слика када се политичко ривалство развија око ових питања“, изјавио је Хоти.

Са друге стране, поручује да су ставови у вези са дијалогом унутар коалиције усаглашени.

„Волели бисмо да се ово питање што пре закључи, али не зависи све од нас. Дајемо све од себе са јасним принципима којима се наши пријатељи нимало не супротстављају“, рекао је.

Председник Србије, Александар Вучић, претходно је у више наврата изјављивао да неће да пристане на договор без компромиса – тј да „Албанци добију све, а Срби ништа“, док је у понедељак уједно поручио да „неће да прихвати понуду о узајамном признању зарад сусрета са Трампом ако нема стварних компромиса“.

Са друге стране, Хоти из Вашингтона поручује да је Косово „направило све компромисе Ахтисаријевим планом“.

„Читав Устав Косова је компромис у погледу заједница. Завршили смо фазу компромиса и настављамо даље. Питање независности и територијалног интегритета се никада не поставља. Оно што се од нас тражи је да водимо дијалог о томе ‘како нормализовати односе’“, објаснио је Хоти.

Хоти је поновио да је узајамно признање „једина формула за нормализацију односа“ те да је сваки састанак са београдском делегацијом „усмерен ка узајамном признању“.

„По савету наших међународних пријатеља, у овом случају САД, заседамо да би се договорили о агенди економске сарадње за две земље и шире, али све је ово у функцији нормализације односа две државе, што значи узајамно признање“, поручио је Хоти.

Није могао да потврди да ли ће амерички председник присуствовати састанку између Београдске и Приштинске делегације 4. септембра.

Међутим, потврдио је да ће се у петак састати са државним секретаром САД, Мајком Помпеом.

Да ли ће председник САД, Доналд Трамп, присуствовати састанку који ће се одржати 4. септембра између делегација Београда и Приштине, а што је као могућност најављивао и председник Србије, за сада не зна ни Бела кућа.

О којим ће се темама осим економије разговарати, такође је непознаница.

На телефонском брифингу са новинарима, пред сусрет у Вашингтону синоћ је, према наводима Танјуга, изасланик председника САД, Ричард Гренел, поручио да од „страна зависи да ли имају жељу да разговарају о свим питањима“

На питање да ли ће једна од тема разговора бити међусобно признање, изјавио је да ће у четвртак у Вашингтону „на столу“ бити само економска питања, али се уједно сложио и са констатацијом председника Србије, Александра Вучића – да „нико не зна о којим питањима ће се дискутовати у петак“.

Гренел је уједно изјавио да САД „немају тајни план“ за Београд и Приштину, пренео је Тањуг.

Поручио је да САД желе да се фокусирају на „оно што даје резултате, те да ће програми за економски развој „решити политичке проблеме“.

Како је уједно синоћ известила РСЕ, позивајући се на наводе саветника америчког председника, не наводећи његово име, током телефонског брифинга са новинарима, речено је да се о „размени територија неће дискутовати, јер то нису теме које се тичу економског развоја“.

Подсетимо, за 3. и 4. септембар у Белој кући заказани су састанци приштинске и београдске делегације предвођене косовским премијером, Авдулахом Хотијем, односно председником Србије, Александром Вучићем.

Приштинска делегација коју осим Хотија чине потпредседници косовске владе Дритон Сељманај и Аљбуљена Балај, министар правде Сељим Сељими, министар инфраструктуре Арбан Абраши и шеф кабинета премијера Ардита Души, већ је допутовала у Вашингтон, док се долазак делегације предвођене председником Србије очекује.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 2. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading