Небојша Медојевић: Побjедили смо најопаснију мафију у Европи

Медојевић је навео и да је потребан најшири друштвени консензус „Нови друштвени уговор о новој Црној Гори“

Небојша Медојевић (Фото: Борис Пејовић/Ројтерс)

Тоталитарни режим је пао вољом народа, саопштио је данас предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић и други на изборних листи „За Будућност Црне Горе“.

Државна изборна комисија објавила је резултате парламентарних избора на основу 100 одсто пребројаних гласова.

„Али демократија још није побиједила. Успјели смо да поразимо најопаснију мафију Европе, без капи крви, без иједног инцидента. Народ је преломио и поручио Ђукановићу – доста. Одлази. Народ је одрадио своје. Побједа чиста као суза“, истакао је Медојевић.

Он је додао да су сада на потезу политичке елите које су добиле гласове народа и које, како је казао Медојевић, морају да брзо и ефикасно одраде посао демонтаже тоталитарног система и положе здраве темеље за консолидацију демократије.

„Коалиција За будућност Црне Горе као стожер побједе има и највећу, рекао бих историјску одговорност за испуњење очекивања народа. А народ тражи слободу, правду и демократију. За консолидацију демократије потребне су радикалне политичке реформе које ће спријечити непријатеље демократије да се притаје, инфилтрирају у нови поредак и опет преузму власт. Зато је за те болне, али неопходне реформе потребна шира политичка и друштвена подршка. То је наш први задатак. Одмах треба позвати представнике Бошњачке странке и албанских странака на консултације и понудити има учешће у новој демократској већини. Шира политичка и друштвена подршка је неопходна због неопходности оштрих политичких и економских реформи које ће угрозити пирамиду моћи грађену протеклих 30 година. Они имају своје људе у институцијама, мафији, бизнису, медијима и они неће мирно посматрати како им урушавамо моћ и угрожавамо интересе. Зато нам је потребна што шира подршка и што шира коалиција за демократизацију земље“, поручио је Медојевић.

Он је навео и да је потребан најшири друштвени консензус „Нови друштвени уговор о новој Црној Гори“.

„Први задатак је забранити рад ДПС као политичког крила мафије, национализовати имовину и замрзнути имовину свих државних функционера и функционера ДПС од 1990. до данас. Одузети им пасоше и забранити излазак из земље. Одмах расформирати Специјалну антитерористичку јединицу (САЈ) и Специјални полицијски тим Зорана Лазовића и суспендовати све полицајце и њихове старјешине који су масовно кршили људска права. За спровођење процеса лустрације и расформирање злогласне тајне политичке полиције Агенције за националну безбједност (АНБ) и отварање досијеа АНБ, као и спровођење нужних реформи изборног законодавства потребна нам је шира политичка подршка. За очување ове наше побједе неопходно је немилосрдно очистити коров и елиминисати штеточине и непријатеље демократије. Увијек треба да су нам на уму трагична искуства Србије од 5. октобра 2000. Ако се одмах и до краја не демонтира не болесни тоталитарни систем он ће временом поново бити обновљен. Не смијемо дозволити да се Ђукановић и њихова банда извуку од одговорности и да наставе да контролишу политичке и економске токове у земљи. То је кључна лекција из транзиције и ПзП и ја ћемо се досљедно и принципијелно снажно залагати да не допустимо изврдавање воље бирача и угрожавање ове сјајне заједничке побједе“, рекао је он.

Предсједник ПзП је поручио да нема реваншизма, али да нема ни милости ни трулих компромиса и дилова.

„Овај народ послије 30 година заслужује правду. Зато је важно да имамо већину у Парламенту од 41 посланика. Влада која ће се формирати треба бити састављена од провјерених, доказаних, бескомпромисних стручњака и људи са релевантним политичким искуством. Наравно да треба да будемо отворени и за нестраначке стручњаке који су се доказали у сложеним процесима реформи у Црној Гори и у иностранству и који су спремни да своје знање о реформама ставе у функцију опоравка наше Црне Горе. Немамо право на грешку нити на оклијевање“, закључио је Медојевић.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 31. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Kако ће бит добро кад крену хапшења а Мило друеже недодирљив, прича како су хапшења доказ дае створијо правни државу.

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading